fanaposten.no

Etter Raftoprisutdelingen til Yanar Mohammed og 30 års-jubileumet gikk de i fakkeltog rundt Lille Lungegårdsvann i Bergen. Natalie Milde fra Sandsli skriver i dag om kvinnekamp i Irak. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Kvinnekamp i Irak

Meninger · Publisert 14:17, 8 mar 2020

Dronning Sonja rettet søkelyset mot likestilling i sin tale under kongeparets første statsbesøk til Midtøsten tidligere denne uken. I en region hvor kvinners yrkesdeltakelse er lav, og hvor likestillingen mellom kjønnene jevnt over har en lang vei igjen å gå, var dette et høyst aktuelt tema. Kvinner og minoriteter er spesielt sårbare for diskriminering, vold og misbruk mange steder i verden, og særlig i land preget av langvarig konflikt og brudd på menneskerettighetene. Irak, nabolandet til Jordan som kongeparet besøkte, er bare ett av mange steder hvor kvinners rettigheter ofres for politiske og militære mål – og hvor sivilsamfunnet opplever økende press fra myndighetene.

Selv om IS har mistet grepet de hadde om Irak, er situasjonen for kvinner fremdeles farlig. I perioden IS hadde kontroll over Mosul og andre deler av landet, opplevde mange kvinner en hverdag preget av seksuell vold og overgrep. Dette gjaldt både kvinner fra den forfulgte jesidi-minoriteten, så vel som muslimske kvinner. Frigjøringen av Mosul i 2017 innebar ikke automatisk trygghet for kvinner. Interne politiske konflikter, invasjoner, folkemord og forfølgelse av minoriteter har satt sine preg på Irak, og dersom verdenssamfunnet har lært én ting av krig og konflikt gjennom historien, så er det dette: der mennesker lider og menneskerettigheter blir brutt, der er kvinner og barn særlig utsatt for overgrep og utnyttelse.

Kvinner er sårbare i konfliktsituasjoner, men er også motstandsdyktige og handlekraftige – og kvinnedagen 8. mars en god anledning til å hylle og støtte dem som går i front. Raftoprismottaker fra 2016 Yanar Mohammeds organisasjon driver sentre som tar imot og beskytter kvinner som flykter fra kjønnsbasert og seksuell vold. Hun samarbeider med organisasjoner i hele Irak for å undervise skoleklasser om menneskerettigheter, og som journalist sprer hun ordet om rettigheter og demokrati. Hun kjemper for menneskerettigheter i Irak og internasjonalt, bygger nettverk og allianser i kampen mot vold, menneskehandel og sexslaveri. Yanar Mohammed er ikke fryktløs, men hun er modig.

I festtaler sier vi gjerne at vi feirer 8. mars «til minne om kvinnene som kjempet for rettighetene vi har i dag, og i solidaritet med dem rundt om i verden som fremdeles kjemper». Yanar er en av dem som fremdeles kjemper. Selv etter bekjempelsen av IS’ tilstedeværelse i Irak eksisterer det en æreskultur i Irak, som på mange måter gjør kvinner som overlever kjønnsbasert vold til et dobbelt offer. For på grunn av det opprinnelige overgrepet utsettes mange i tillegg for straff og stigma. Yanar kjemper mot et samfunn som – uavhengig av IS – preges av sosial kontroll og ufrihet for kvinner. For mange vil det å leve et liv uten vold være utenkelig. Og det er her Yanar og andre som henne kommer inn og gjør en virkelig uvurderlig jobb.

I anledning den internasjonale kvinnedagen hedrer vi kvinnelige menneskerettighetsforkjempere verden over som risikerer sine liv og sin frihet for våre universelle rettigheter. Heldigvis har vi kvinner som Yanar som kjemper en dyrekjøpt kamp for hennes medsøstres ukrenkelige frihet. Menneskerettigheter kan ikke tilsidesettes for andre hensyn. Uten beskyttelse av menneskerettighetene kan ikke likestillingen lykkes, hverken i Irak eller ellers

Natalie Milde er vokst opp på Sandsli. Hun jobber til daglig hos Raftostiftelsen, spesifikt med kvinnelige menneskerettighetsforkjempere fra Midtøsten og Nord Afrika.

– Dette har blitt den nye samlingsplassen i Fana

Rett før koronaen kom, stod det nye, nedre torget på Lagunen ferdig. Nå har fanafolk smått om senn begynt å ta byrommet i bruk.

Onsdag åpner Ruken restaurant på Råstølen: – Jeg er litt redd

Planen var å bli apotektekniker, men en kreftsykdom satte en stopper for den drømmen. Nå åpner hun pizzarestaurant på Råstølen sammen med familien.

Trafikkontroll: For mye pynt på dashbordet og ett tonn ekstra på lasteplanet

Tettpakket sykkelstativ, et tonn med overlast og for mye dill som hindrer sikten i førerhuset preget dagens kontroll for Statens vegvesen.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten