fanaposten.no

Christine Ødegaard fra Sædalen er forsker og bystyrerepresentant for MDG Foto: MDG

Kunnskapsløst fra «kunnskapspartiet» Høyre

Meninger · Publisert 10:27, 4 sep 2020

Under siste møte i utvalg for helse og sosial fremmet Bergen Høyre et forslag om at Bergen kommune skal starte opp et prøveprosjekt med kiropraktorbehandling på fastlegekontor, for å gi et bedre tjenestetilbud til mennesker med muskelskjelettlidelser, og en reduksjon i antall og varighet av sykemeldinger for pasienter med slike plager.

For en med forskningskompetanse ser forslaget ut som et dårlig utkast til en beskrivelse av et forskningsprosjekt. Forslagsstillerne har ramset opp flere forskningsspørsmål, og underbygger det hele med en forståelse av at kiropraktorers kompetanse og kapasitet blir for dårlig utnyttet i Bergens offentlige helsetilbud, og at de bør utnyttes bedre.

Det er flere rent forskningsmessige grunner til at dette prosjektet ikke holder mål. Én ting er at de foreslår en liten studie der det er stor fare for at antallet pasienter involvert ikke vil være nok til å kunne trekke en generell konklusjon og generere kunnskap på gruppenivå. Det vil være direkte uetisk å bevilge penger til noe som ikke er designet slik at det er egnet til å besvare forskningsspørsmålene man stiller. En annen ting er at man velger å begynne i helt feil ende, med en studie der man går inn og ansetter flere kiropraktorer i deltidsstillinger i en prøveperiode på ett år (det er bare å finne frem kalkulatoren, folkens! Dette blir dyrt!). Når man planlegger en slik studie er det vanlig å starte med en litteraturstudie som kartlegger kunnskapsgrunnlaget FØR man planlegger å gå videre med slike tiltak.

Jeg har forståelse for intensjonen bak forslaget, men et prosjekt som dette krever langt mer enn gode intensjoner. Det finnes en infrastruktur i Bergen kommune for å iverksette ulike forskningsprosjekter i tråd med intensjonen til kunnskapskommunen, i samarbeid med universiteter og høyskoler som har kompetanse til å utføre forskningsprosjekter med høy kvalitet.

Det er viktig at prioritering av midler skjer i henhold til reelle behov og kunnskapshull, og med den rette forskningsgruppen, som i konkurranse med andre får tildelt penger på grunn av høy kvalitet på arbeidet de har levert. Her har Høyres representanter pekt ut både type prosjekt, beskrevet et stort antall spørsmål de ønsker fokus/svar på, og i tillegg utpekt en forskningsorganisasjon som de mener er kompetent til å stå for gjennomføringen. På denne måten omgår de all praksis på området, der ulike forskningsaktører må konkurrere hardt om å levere et kvalitetsprosjekt som så får penger på det grunnlaget. For en forsker fremstår denne fremgangsmåten fullstendig hårreisende og uakseptabel, og jeg hadde ventet bedre av både Høyre og andre partier som i utvalget gav sin naive tilslutning til forslaget.

Gneist-medaljen kom til slutt

Herman Ellingsen løp inn til Gneists første medalje på mesterskapets siste individuelle øvelse.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten