fanaposten.no

– Vi trenger nye synsvinkler som utfordrer etablerte tankesett, skriver Ronja Bell Breisnes.

Kryss en kvinne!

– Skal vi ha et demokratisk valg må flertallet av velgerne bruke personstemmer og flere må krysse kvinner for å bedre kjønnsbalansen mellom kvinner og menn, skriver Ronja Bell Breisnes.

Meninger · Publisert 11:51, 19 jul 2019

Jeg gleder meg til å bruke stemmeretten ved neste lokalvalg. Og jeg gleder meg til å gi slengere og personstemmer til dyktige, modige, smarte og morsomme kvinner som jeg ønsker at skal representere meg. Da jeg selv stilte til valg for første gang i 2015, brukte jeg anledningen til å gi en slenger til kandidater fra andre partier. Som Hilde Maria Boberg fra SV og Anine Frølich fra Høyre. Ikke fordi vi alltid er enige om politikk, men fordi jeg vet at de er dyktige og hardtarbeidende kvinner som har mye å komme med.

I disse dager er valgkampen godt i gang. Kandidatene på listene skal representere et bredt spekter av befolkningen, både baser på kjønn, yrkesbakgrunn, alder og bosted. Selv om disse faktorene er vanlig praksis å ta hensyn til, ser vi at ikke alle blir like godt representert i demokratiet.

Det er fortsatt hvite menn som pusher 50 som dominerer i de folkevalgte organene. Selv om valgresultatet i 2015 endte med tidenes største kvinneandel på 39 prosent, er dette langt ifra godt nok. Sammenlignet med den stemmeberettigede befolkningen er kvinner over 60 og unge kvinner dårligst representert i kommunestyrene. Når så få som 30 av 426 kommunestyrer i Norge har flere kvinner enn menn er ikke dette lenger et uheldig resultat av et enkeltvalg. Det er et strukturelt problem.

All den tid partier stiller til valg med lister som ikke speiler det samfunnet vi lever i, får vi ikke et fullverdig demokrati. Desto mer skummelt er det å gå gjennom listen til bompengepartiet. Til forskrekkelse kan man se at så få som 16 av 50 listekandidater til årets lokalvalg er kvinner. For å toppe det hele er snittalderen over 50 år.

Skal vi ha et demokratisk valg må flertallet av velgerne bruke personstemmer og flere må krysse kvinner for å bedre kjønnsbalansen mellom kvinner og menn. Det er et samfunnsproblem når demokratiske organer som fylkesting og kommunestyrer ikke representerer befolkningen for øvrig. På tross av at de fleste etablerte politiske partier har en form for kjønnsfordeling på sine kandidatlister, kan man se en klar skeivfordeling i hvor mange kvinner og menn som blir valgt inn i folkevalgte organer.

Vi trenger nye synsvinkler som utfordrer etablerte tankesett. Og det bør enda flere kvinner og menn sørge for at vi får, ved å være bevisst når vi bruker stemmeretten. Så mens vi venter på neste mulighet til å gå til stemmeurnene håper jeg flere bruker tid på å tenke over hvem vi ønsker at skal representere oss. Kanskje du og ender opp med å krysse en kvinne?

Knallår for Extra Bønes

Godt hjulpet av julehandelen i desember, går Extra Bønes inn i historiebøkene med tidenes år.

Får et nei til skjenking på Lagunen kino

Dersom byrådet følger fagetatens anbefaling, vil ikke Lagunen Kino få skjenkebevilling. Kinosjefen frykter et fattigere kulturtilbud i bydelene.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten