fanaposten.no

Susanne Ulven Børsum (20), politisk nestleder Høyresstudenterforeningi Bergen.

Korona-tiden gjør at barn og unge vil kunne bli utsatt for mer vold!

Meninger · Publisert 17:10, 10 apr 2020

Korona-tiden gjør at barn og unge vil kunne bli utsatt for mer vold!

Det fremgår av en studie fra Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) i 2019 at så mange som 1 av 20 har vært utsatt for alvorlig fysisk vold i hjemmet. Dette er skremmende tall. Det som er enda mer skremmende er at Korona-situasjoneni Norge gjør at barn og unge kan bli utsatt for enda mer vold i hjemmet. De har mistet fristedet sitt, nemlig skolen, barnehage og/eller andre fritidsarenaer. Der de tidligere hadde et trygt pusterom kan de være innesperret med den voldelige.

Det vil nåvære vanskeligere enn før å oppdage barn eller unge som blir utsatt for fysisk eller psykisk vold i nære relasjoner. De har ikke lenger den trygge person i nærheten i dagliglivet som en trener, lærer eller bestekompis som vil kunne ha oppdaget om noe alvorlig hadde skjedd, samt er i seg selv er en trygghet å ha. Dette er et skrekkscenario for ofrene. Nå er det enda viktigere enn før å følge ekstra nøye med.

Barnevernet er fortsatt operativt i disse krisetider. Det viktig at man melder fra til demdersom manser eller mistenker at en person blir utsatt for fysisk eller psykisk vold ihjemmet. Her skal terskelen være lav for å melde fra. Man melder heller fra en gang for mye, enn en gang for lite. For konsekvensene kan bli fatale for den utsatte dersom man ikke melder fra. Du kan velge å melde inn saken til barnevernet anonymt. Hverken barnevernet eller andre vil få vite hvem som melder fra. Dette bør være en del av den frivillige dugnaden i disseKorona-tider. Alle barn er like mye verdt, og har like mye retttil å ha en trygg og god oppvekst.

Selv om vi i dag burde holde god avstand fra hverandre, må vi ikke slutte med å holde øynene opp for hverandre eller for de som trenger det mest i disse tider. Jeg ber alle familiemedlemmer, naboer og bekjente om å få øynene opp og slå ring om disse ofrene. For det er i denne tiden de trenger akkurat dere så allerallermest.

Dersom du eller du kjenner noen som blir utsatt for psykisk eller fysisk vold i hjemmet, overgrep, eller er midt i en vanskelig situasjon kan du ringe:

• Alarmtelefonen for barn og unge: 116 111.

• Kors på halsen (Røde Kors):800 333 21.

Kilde: https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/WbXnr2/ny-studie-1-av-20-barn-utsettes-for-grov-vold-i-hjemmet

Regjeringen letter på korona-tiltakene

Ny fase i regjeringens koronastrategi – letter på noen av de nasjonale koronatiltakene

Busstreiken: Gjennopptar meklingen

Riksmekleren har innkalt partene i konflikten til et møte onsdag.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten