fanaposten.no

– Jeg vil ha anonym retting av store prøver på ungdomsskolen for å bli kvitt trynefaktoren. Først da får vi en rettferdig karaktersetting på elevene, skriver Susanne Ulven Børsum. Foto: Privat

Kast trynefaktoren ut av skolen

Meninger · Publisert 15:19, 4 feb 2019

Allerede nå har spente 8. klassinger fått sine første tentamenskarakterer. Noen av disse har nok opplevd å få en dårlig karakter i et fag der man muligens ikke kommer overens med læreren. Disse har opplevd å bli rammet av den såkalte “trynefaktoren”, hvor karakteren er bestemt ut i fra om læreren liker deg eller ei. Dette er verken rettferdig eller motiverende. For ungdomsskoleelevene skal få den karakteren de faktisk fortjener.

Vi har nok alle kjent på en følelse av at man jobber hardt i et fag, og presentasjonene blir enda bedre for hver gang. Likevel ender man opp med den samme karakteren, men en følelse av at læreren ikke liker deg. Eller følelsen av å bli urettferdig behandlet.

Jeg har selv opplevd dette og det var verken rettferdig eller fortjent. Slik vil ikke Unge Høyre ha det i den norske skolene i dag. For i et Norge på sitt beste har alle elevene rett på en rettferdig karakter. Det skal ikke spille noen rolle hvem du er, hvem foreldrene dine er eller hvilken karakter du fikk i fjor, for hvor godt akkurat du som elev gjør det på skolen.

Det er noe feil med dagens karaktersetting hvis det har gått så langt at trynefaktoren bestemmer resultatet på elevens tentamen. Jeg mener en rettferdig karakter bør være en selvfølge i dagens skoler. Man skal slippe å undre seg over om karakteren er riktig eller uriktig, trynefaktor eller ei.

Det finnes mange dyktige lærere i dag. Likevel er de også mennesker med meninger om andre, slik som alle andre. Karakterene skal bli bedømt etter hva vi presterer faglig, ikke om hvor godt læreren liker deg. Derfor vil jeg ha anonym retting av store prøver på ungdomsskolen. For oss elever har vi alt å vinne på dette, mens lærerne har ikke noe å tape på det. I stedet for å skrive sitt eget navn, vil man skrive et tall. I Bergen bør vi få til dette så fort som mulig. Kast trynefaktoren ut av skolen!

Jeg vil ha anonym retting av store prøver på ungdomsskolen.

To fikk kjøreforbud, en ble avskiltet

To kjøretøy fikk bruksforbud og et ble avskiltet da Statens vegvesen gjennomførte kjøretøykontroll i Fana tirsdag.

Krafttak for å inkludere flere i arbeidslivet

Nesten én av fem i arbeidsfør alder står utenfor arbeidslivet. Mange med nedsatt funksjonsevne og hull i CV-en sliter med å komme seg inn i...

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten