fanaposten.no

Julehilsen fra prosten: Om å ta bolig i seg selv

Les prost Kristin Sævik Litleres julehilsen til folk i Fana.

Meninger · Publisert 08:00, 24 des 2018

Det var første mandag i desember. Jeg var på vei inn i butikken da jeg ble spurt om jeg ville kjøpe Megafons julebok. Det ville jeg gjerne. «Må bare handle og ta ut penger først», svarte jeg.

Det slo meg at det var noe kjent med selgeren. På vei ut stoppet jeg opp og kjøpte boken. «Jeg syns det er noe kjent med deg», sa jeg.

Han smilte. «Ja, vi har en felles venninne, har vi ikke?», og så sa han navnet.

Han husket meg. Det var fint. Og jeg husket ham. Vi hadde vært i de samme bursdagsbesøkene da vi var barn. Jeg fikk boken. Takket og ønsket ham god adventstid. Han smilte varmt tilbake. Det var et fint møte.

Vel hjemme satte jeg meg for å lese. Boken handlet om møter. Møter mellom mennesker. Fortellinger om å bli møtt med respekt. Bli trodd. Få nye muligheter. Møter som hadde skapt forandring.

Hva gjør et møte godt eller viktig?

Hans Børli sier det fint i sitt kjente dikt:

Ett er nødvendig

her i denne

vår vanskelige verden

av husville og heimløse:

Å ta bolig i seg selv.

Gå inn i mørket

og pusse sotet av lampen.

Slik at mennesker på veiene

kan skimte lys

i dine bebodde øyne.

Det er fint å skimte lys i bebodde øyne. Når noen sier til meg, «i år gleder jeg meg ikke til jul», og jeg ser det såre, vare og ekte, da ser jeg lys i bebodde øyne. Da møtes vi på et plan der vi ikke spiller skuespill.

Selv om det kan være tungt å høre det som ikke er godt, så er det godt å møtes i det som er ekte. Når noen viser meg tillit, gir det meg mulighet til å vise omsorg.

Når jeg viser min sårbarhet, gir det andre mulighet til å være tilstede for meg. Det gjelder å «utsette seg for omsorg», som en venninne av meg pleier å si.

Julen handler om et møte. Nok en gang leses juleevangeliet, fortellingen om møtet mellom himmel og jord i barnet som ble født. Han som gikk inn i mørket og tok bolig i verden. Han som møtte mennesker med lys som ga varme, lys som avslørte og lys som ga nytt mot. Han som lovet at lyset en gang skal seire over mørket.

Jeg ser glimt av det lyset, i menneskers øyne. Jeg kjenner varme fra det lyset, i musikk som berører. Jeg ser gløden fra det lyset, i engasjement hos mennesker som bryr seg. Og jeg tror Helge Torvund har rett når han skriver:

Lyset

du treng

fins.

God jul!

Bystyret: Skal vurdere Fysak-hall i Ytrebygda

Høyre ba om "Fysak light"-hall bak Fanatorget. Det ville ikke flertallet i bystyret forplikte seg til.

Vil ha fjernvarme til Midtun og Nesttun

– Vi må få et grønt skifte i Fana. Nå må Nesttun og Midtun kobles til fjernvarmenettet, sier eiendomsutvikler Rune Birkeland.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten