fanaposten.no

Mona Høgli (MDG). Foto: Privat

Jo Helge Andre Njåstad, Vestland vil ha veimilliarder!

Meninger · Publisert 10:51, 7 mai 2020

Helge Andre Njåstad klager sin nød i Fanaposten mandag over at Vestlandet ikke vil ha veimilliarder. Bakgrunnen er at fylkesutvalget ikke har prioritert ferjefri E39 med bru over Bjørnafjorden på topp i sin høringsuttalelse til Nasjonal Transportplan (NTP). 

Jeg kan berolige Njåstad med at alle politikere på Vestlandet sier ja takk til statlige veimilliarder. Vi vil bare bruke dem annerledes enn Njåstad og hans kollegaer i de grå partiene Høyre og FrP. Vi vil prioritere liv og helse gjennom rassikring og utbedring av smale, dårlige og farlige veier. Store deler av veinettet på Vestlandet har ikke to kjørefelt, de mangler gul midtstripe, til og med deler av europaveiene! Vi mener dette er viktigere enn bygging av firefelts motorveier og gigantbro over Bjørnafjorden.Ifølge FNs naturpanel er menneskenes arealbruk hovedårsaken til den naturkrisen vi står overfor. Da er det lite fremtidsrettet å bygge motorvei i det verneverdige naturområdet Reksteren - Vestre Tysnesøy med utrydningstruede arter og regnskog som er unik i internasjonal sammenheng, et område som nå er foreslått status som nasjonalpark.

Hordfast løftes frem som et prosjekt som skal skape et felles bo- og arbeidsmarked mellom Bergen og Stavanger. Det legges her opp til at trafikken over Bjørnafjorden skal mer enn firedobles når broen er på plass. Biltrafikk står for enorme utslipp av klimagasser. Bildekk er også den aller største kilden til mikroplast i havet. Skal vi ha noen som helst mulighet til å gjøre noe med den klima- og naturkrisen vi står overfor, MÅ vi redusere biltrafikken. Da er det stikk i strid med alle våre mål å bruke milliarder av kroner på å legge til rette for at vestlendinger skal pendle og reise mer, at biltrafikken skal firedobles.

Njåstad sier også at Ap og Sp har latt MDG og SV få fullt gjennomslag i høringsuttalelsen. Det er jo fantastisk at Njåstad tillegger MDG og SV så stor makt, men dersom han har fulgt med i timen, så er det mange flere aktører som etter hvert har kommet til at gigantprosjektet Hordfast ikke lenger er løsningen på morgendagens utfordringer. LO Vestland sier nei, Norges Lastebileier-Forbund sier nei, Bjørnafjorden kommune (med Ap-ordfører) sier nei, for å nevne noen. Vinden har snudd på store deler av vestlandet, nå er det sikring av liv og helse fremfor naturødeleggende gigantprosjekt som har medvind.

Njåstad sier også at dersom vestlendingene ikke vil ha milliarder til Hordfast, ja da får vi ikke de pengene i det hele tatt. Det kan Njåstad og hans kolleger gjøre noe med. Stortinget skal til sjuende og sist bestemme hvordan samferdselsmilliardene skal brukes. Da er det fritt fram for å følge de lokale prioriteringene og flytte penger fra Hordfast til rassikring og gul midtstripe. Valget er ditt, Njåstad. Det trengs bare politisk vilje og mot.

Vogntog fikk stans på Valle: - Står dumt til

Et vogntog har fått trøbbel på Valleheiene på Nesttun-siden.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten