fanaposten.no

– Årets 17. mai er et godt tidspunkt for å minnes hva som er viktig. Vi må aldri ta kampene som alt er vunnet i Norge for gitt, skriver Julie Andersland (V). Foto: Venstre

Ja, vi elsker friheten vår. La oss ikke ta den for gitt.

Vi må aldri ta friheten vår forgitt, og vi må aldri slutte å kjempe for frihet for de menneskene i stater hvor demokrati og menneskerettigheter står på spill eller ikkeeksisterende.

Meninger · Publisert 10:37, 16 mai 2022

Årets 17. mai blir spesiell på flere måter. Dette blir den første feiringen på flere år hvor vi ikke trenger ta hensyn til smittevern og strenge restriksjoner. Endelig kan vi gå i 17. mai-tog, samles mange mennesker sammen og slippe avstand og kohorter. I tillegg er det spesielt at mens vi feirer demokrati og frihet her i Norge, er de samme rettighetene under press i land nær oss.

Samtidig som gjenåpningen av Norge signaliserte en retur hverdagen etter år med pandemi brøt det ut krig i Europa. Russlands innovasjon av Ukraina 24. februar har snudd utallige gode liv og vanlige hverdager til mareritt. Tusenvis av sivile er drept, mangfoldige ukrainere blir utsatt for tortur av russiske styrker og millioner er på flukt. Krigen i Ukraina er den viktigste frihetskampen i Europa i vår tid. Putins angrep på Ukraina er også et angrep på våre mest grunnleggende verdier som demokrati, frihet og menneskeverdet.

Denne 17. mai feirer vi den norske grunnloven og de rettighetene vi har tilkjempet oss. Vi må aldri ta friheten vår forgitt, og vi må aldri slutte å kjempe for frihet for de menneskene i stater hvor demokrati og menneskerettigheter står på spill eller ikkeeksisterende. La oss bruke 17. mai i år til å stå opp for ukraineres rett til liv. For russernes rett til ytringsfrihet fra Putins tyranni. For polakkenes og amerikanernes rett til privatliv og autonomi over egen kropp – også dem som søker abort. For ungarere til å ikke oppleve forskjellsbehandling og diskriminering basert på legning eller kjønnsidentitet. Vi må også huske de millionene av mennesker under humanitære kriser i ikke-vestlige land som Afghanistan, Yemen, Somalia, Syria og andre ikke-vestlige land. Retten til frihet og menneskerettigheter er universell og stopper ikke ved landegrensene.

Venstre vil kjempe for menneskerettighetene internasjonalt og gjøre hva vi kan for å sikre av flere mennesker skal ha rett til å leve livet sitt i frihet. Venstre ønsker mer europeisk samarbeid, og har foreslått å utrede fordelene og ulemper ved EU-medlemskap. Venstre ønsker hardere sanksjoner mot Putin og mer støtte til Ukraina- spesielt våpen som Ukraina har et stort behov for. Årets 17. mai er et godt tidspunkt for å minnes hva som er viktig. Vi må aldri ta kampene som alt er vunnet i Norge for gitt. Og vi må aldri slutte å kjempe for friheten til mennesker utenfor Norge.

Gratulerer med dagen!

Topplaget er ikke maskin – ennå

Gneists herrer og Bjargs damer topper hver sin divisjon til sommeren. – Det har vært stabilt og godt, sier Gneist-trener Kristian Andersen.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten