fanaposten.no

– I forrige uke barket Høyres Henning Warloe og idrettens velgjører Trond Mohn sammen i en idrettspolitisk krangel som vi alle egentlig gjerne skulle vært foruten, skriver Pål Hafstad Thorsen (Ap) i dette innlegget. Foto: Terje Bringsvor Nilsen

Idrettspolitisk tillitskrise

La meg bare få punktere myten med en gang: Det er ikke Trond Mohn som er problemet.

Meninger · Publisert 14:30, 25 mar 2019

«Lokaldemokratiets spilleregler bør gjelder for alle, også for gavmilde milliardærer.» Dette skrev BTs kulturredaktør, Frode Bjerkestrand, i en kommentar nylig om «Trond Mohns metode».

I forrige uke barket Høyres Henning Warloe og idrettens velgjører Trond Mohn sammen i en idrettspolitisk krangel som vi alle egentlig gjerne skulle vært foruten. Jeg kjenner dem begge som bra folk som her var uenig i sak, men bommet på ball og sparket hverandre på leggen.

I kjølvannet av dette har det dukket opp en interessant problemstilling: Hvorfor har idretten mer tillit til Trond Mohns garantier enn de folkevalgtes løfter og bystyrets vedtak?Det er et helt betimelig spørsmål, og svaret er sammensatt. Men la meg bare få punktere myten med en gang: Det er ikke Trond Mohn som er problemet.

Mohn har investert betydelige beløp i idretten i Bergen gjennom flere tiår. Han har sett verdien i å investere i barn og unges oppvekstvilkår hvor alle skal ha de beste mulighetene til å være aktive i idrettsbyen vår. Ja, Mohn er privilegert, men han betaler sin skatt med glede og deler av formuen sin med fellesskapet. Det står det respekt av, og den respekten bygger tillit og tro på at når Trond Mohn gir sine løfter så holder han ord.

Skal man vurdere politikernes løfter og om de holder ord så er situasjonen en litt annen. Da jeg i 2015 ble idrettsbyråd og fikk fungere i den rollen i tre år, så møtte jeg en idrettsbevegelse som var frustrert over å ikke bli tatt godt nok med på råd. Samtidig var opplevelsen at politikerne hverken hadde vilje til å investere eller handlekraft til å gjennomføre idrettens planer.

Fakta er at bystyret i Bergen i 2010 hadde vedtatt en idrettsplan som i 2017 hadde gjenstående prosjekter med et investeringsbehov på 800 millioner kroner. Samtidig var det et vedlikeholdsetterslep på idrettsanleggene som var estimert til 650 millioner kroner. Altså, bystyret i Bergen hadde vedtatt en ambisiøs idrettsplan i 2010, men man manglet nærmere 1,5 milliarder kroner for å gjennomføre den. Og der det ikke sto på pengene så stampet planene i endeløst byråkrati. Det skapte tillitskrise.

Derfor laget vi en ny idrettsplan som bystyret vedtok i 2017 med flere krevende grep for å skape et politisk og økonomisk handlingsrom til å gjøre nye investeringer i idretten. Planen var tungt forankret i idrettsbevegelsen med optimisme og klare forventninger om offentlige investeringer.

Jeg har hatt et profesjonelt og godt forhold til Trond Mohn i min tid som idrettsbyråd. Ja, han har sterke meninger om utviklingen av idrettsbyen Bergen og er genuint opptatt av at pengene han gir går direkte til idretten og realiseringen av gode prosjekter. Noe jeg finner helt naturlig, gitt at han ønsker å investere betydelige midler til idretten også i fremtiden.

Min viktigste oppgave som idrettsbyråd var å jobbe for bystyrets vilje og vise at Bergen kommune tok større ansvar og selv prioriterte å investere mer penger i idretten. At vi hadde handlekraft og evne til å få gjennom egen idrettsplan og samtidig at kommunen var en troverdig og solid samarbeidspartner som ikke tok Mohn og gavene hans for gitt.

Onsdag forrige uke var det en høytidsdag for idretten på Vestlandet. Der glimret bystyret i Bergen med sitt fravær. Hordaland Idrettskrets inviterte til sin årlige anleggskonferanse. Det var stinn brakke med ildsjeler, ledere, fagpersoner og fylkespolitikere. Men det oppsiktsvekkende; Det var ikke én eneste politiker fra bystyret i Bergen tilstede. Utenom meg, men jeg representerte idrettslaget mitt for anledningen.

Når bystyret spør seg selv hvorfor idretten har mer tillit til Trond Mohns garantier enn de folkevalgtes løfter og bystyrets vedtak, så må man begynne med å se seg selv i speilet. Det handler om politisk tilstedeværelse og oppmerksomhet, gjenoppbygge tillit og vise handlekraft for at idretten skal få de aller beste rammebetingelser.

Jeg er helt enig med BTs kommentator Frode Bjerkestrand at det er viktig med åpenhet og politisk deltakelse der alles stemmer skal høres og er like viktige. Men jeg er uenig i at det er Trond Mohn som er problemet. Bystyrepolitikerne må ha en kritisk gjennomgang av egen innsats for idretten i Bergen og ta grep for fremtiden, for på den måten å vise seg tilliten verdig.

Bystyret: Skal vurdere Fysak-hall i Ytrebygda

Høyre ba om "Fysak light"-hall bak Fanatorget. Det ville ikke flertallet i bystyret forplikte seg til.

Vil ha fjernvarme til Midtun og Nesttun

– Vi må få et grønt skifte i Fana. Nå må Nesttun og Midtun kobles til fjernvarmenettet, sier eiendomsutvikler Rune Birkeland.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten