fanaposten.no

Hva forventet byrådet i Bergen?

Meninger · Publisert 09:04, 4 aug 2020

Bergen INP og resten av Industri- og næringspartiet (INP) er overhodet ikke overrasket over Bergen tingretts dom denne uken. Når kommunen velger å gå til sak med samme utgangspunkt som en tidligere rettssak, vil presedensprinsippet tilsi at samme avgjørelse skal være gjeldende. Trondheim kommune gikk også til sak mot Ryde og tapte så det smalt, og vi ser klare paralleller i begge sakene. Se dom fra Sør-Trøndelag tingrett:

Vi viser til saken som har herjet media i Bergen siste tiden, som omhandler Ryde og deres utleie av elektriske sparkehjul. Bergenserne elsker eller hater dem, legevakten er skeptisk og fortvilet pga økte personskader på kvelden og politiet har ikke resurser til å stoppe eller kontrollere dem. Dette gjelder spesielt i de litt seinere timer hvor det kan være overhengende fare for feil bruk og ruspåvirkning, noe som har fremkommet oftere i det siste.

Bergen INP er et rykende ferskt kommunalt lag, etablert 30. juli 2020. Utspringet kommer fra Vestland INP som ble stiftet 17 mai i år, som igjen er fylkeslaget av Industri- og næringspartiet stiftet 29 februar 2020. Vi er bygget opp fra en Facebook-gruppe med 17000 medlemmer som har bidratt til partiprogrammet og som ønsker å fylle opp det politiske vakuumet som er oppstått etter mangel på føringsparti. Medlemsmassen består hovedsakelig av ikke tidligere politisk engasjerte personer som føler at det er på tide å sette en ny kurs for Norge. Her er ingen politiske broilere eller oppdrettspolitikere som de etablerte partiene fremmer nå til dags, uten arbeidserfaring.

Den juridiske avdeling i Bergen Kommune kan ikke ha brukt mye tid på å sende inn papirene til tingretten. Det er vanlig å samle informasjon rundt tidligere dommer og utfallet av disse. Når vi ser på ovennevnte dom, er det klare paralleller som burde fått juristenes varsellamper til å lyse. I dommen som ble avgitt gikk det frem at det er kommunens ansvar å sørge for avtalt varehandel, mens utleie er en tjeneste. Vi har ikke fått lest dommen som ble gitt i Bergen tingrett, da den enda ikke er søkbar i Lovdata.

Byrådets fremgangsmåte vitner om manglende kunnskap rundt lovverk og de råd som de burde fått. Politivedtektene i Bergen er ett av virkemidlene byrådet kunne benyttet seg av, men valgte å kjøre på uten å rådføre seg. Et annet virkemiddel - som gjerne er det beste - ville vært å få samferdselsdepartementet på banen. De har tidligere definert el-sparkehjul som sykkel, med de følger vi nå ser. Vegtrafikkloven må spille en essensiell rolle i denne saken. Å innføre nasjonale føringsregler bør være overordnet, noe sikkert alle i akuttmedisinske poster vil støtte. Vi ser en stadig økning i feilaktig bruk, flere skadetilfeller i helger og kvelds og nattetimer.

Det er viktig å ta tak i dette. Vi utfordrer herved samferdselsminister Hareide til å lage bedre rammer for bruk og drift av slike tjenester. Det er tydeligvis behov for strengere regler, som gjør det bedre for allmenheten og brukere som liker tjenesten. Det er mulig å finne løsninger, vi må bare gi og ta litt i begge retninger. Oppfordrer brukere av tjenesten til å ta hensyn og vise omtanke når de er ferdig med sin tur, dette vil da si at man plasserer det i et egnet området utenfor hindring for andre.

Fortsatt god sommer fra oss!

Kraftig vind i vente på torsdag

- Det er all grunn til å sikre løse gjenstander, råder politiet.

Ti nye smittede i Bergen, og pandemien er trolig økende nasjonalt

R-tallet viser at epidemien nasjonalt sannsynligvis er økende, melder FHI.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten