fanaposten.no

Josefine Gjerde har skrevet innlegg om rusreform sammen med partikollegea Christine Ødegaard. Foto: MDG

Heller hasj på polet, enn hasj på ungdomsskole

Meninger · Publisert 11:03, 12 mai 2021

I alt for lang tid har norsk ruspolitikk blitt styrt av fordommer og moral. Vi trenger en mer kunnskapsbasert politikk, som rusreformen representerer, fordi forskning viser at forbudslinjen ikke fungerer. Det er åpenbart at ikke alle stoler på forskningsbasert ruspolitikk, det kunne man lese i Fanaposten 15. april, men vi kan ikke lenger la antakelser forsvare en ruspolitikk som ikke fungerer.

Målet med ruspolitikken er å forebygge lidelse og sikre rusavhengige verdige liv. Derfor er forebygging helt klart viktig, men det må gå hånd i hånd med lovverket.

Det er åpenbart at straffelinjen i norsk politikk ikke har fungert i den hensikt. Alle som har fått med seg diskusjonen rundt politiets ransakelsesmetoder forstår hvor grusomt og nedverdigende dette er for ungdommene som blir utsatt for det. At sårbar ungdom møtes med mistanke og brutalitet, heller enn en hjelpende hånd er en konsekvens av dagens lovverk.

Andre land har møtt problematikken mer pragmatisk og heller satset på skadereduksjon og behandling, noe som har ført til færre dødsfall, mindre rekruttering, og lavere kriminalstatistikk. Vi må våge å tenke nytt når vi ser at noe ikke fungerer, og heller vurdere kostnader og fordeler ved andre typer regulerings- og kontrollregimer.

Birkelands frykt for at rusreformen skal føre til økt bruk blant unge er i stor grad ubegrunnet og udokumentert. Forskning fra 2019 har systematisk analysert om avkriminalisering og/eller legalisering fører til økt bruk, og konkluderer med at liberalisering av ruspolitikken ikke fører til nevneverdig endret rusadferd hos unge. Det vi derimot vet er at straff stigmatiserer og virker usosialt. Det er ungdommene med minst ressurser som ikke kommer seg ut av dårlige vaner og kriminalitet når de først har begynt. I Oslo bruker vestkantungdom mye mer ulovlige stoffer enn østkantungdom, men blir på langt nær så ofte eller hardt straffet for det samme som østkantungdom. Dette er ikke bare urimelig og urettferdig, her ser vi tydelig at alle ikke er like for loven i landet vårt.

Birkeland bommer også kraftig når han hevder at rusreformen åpner for at alle kan bære brukerdoser uten å bli stoppet på flyplassen. Narkohunder og tollere vil ha akkurat samme mulighet som før til å frata folk ulovlige stoffer. Forskjellen er at du ikke lenger vil måtte gjennom rettsvesenet og få det på rullebladet ditt om du har en mindre mengde på deg. Under dagens system slipper man faktisk tiltale for en større mengde illegale stoffer enn det man vil under rusreformen.

Vi vet gjennom forskning at straff ikke virker preventivt for rusmisbrukere. Vi må heller sette inn skytset der det hører hjemme, og kvele det illegale markedet. Det er ikke vanskelig å få tak i nær sagt det du ønsker av illegale rusmidler her i Bergen. Ett trykk på mobilen, og kriminelle leverer. MDG vil derfor gå lenger enn rusreformen, og ønsker en strengt regulert og kontrollert legalisering av cannabis. Vi kan forstå at for mange oppfattes det som et kontroversielt standpunkt. Å snakke om at MDG vil ha “fri hasj” eller “fri flyt av narkotika” er likevel en skrøne. I dag omsettes cannabis i et marked som ikke har stengetider, som ikke har alderskontroll, som ikke har innholdskontroll, og som er helt uten formanende informasjonskampanjer av den typen man driver med hos feks Vinmonopolet. Det er et ulovlig marked, men det betyr ikke at markedet ikke er der. I dette markedet tilbys det gjerne også andre og mer skadelige produkter, og inntektene havner i hendene til organiserte kriminelle. Hvordan tenker Birkeland at vi skal møte dette, når vi vet at straff ikke fungerer?

Det som heller ville fungert, er aldersgrenser, åpningstider, og avgifter som ender i statskassen. Kanskje kan det selges i veldig kjedelige bokser, med samme brunfarge som snusbokser og sigarettpakker. Én ting er hvertfall sikkert: vi vil heller at det selges hasj på polet enn at det selges hasj på ungdomsskole.

Heder til Fanaposten

Du leser akkurat nå en av landets beste lokalaviser.

Frykter bowling-sporten vil dø ut

Etter at bowlingen på Sandsli ble stengt, har sporten kun to steder igjen å spille i Bergen; Kokstad og Vannkanten. Men begge steder kommer sporten i...

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten