fanaposten.no

Som vanlig har mange ikke-medlemmer fått vite at de likevel står innskrevet i kirken. Foto: NTB Scanpix

Har du fått kirkevalgkort i posten?

Meninger · Publisert 19:21, 3 sep 2019

Før kommunevalget vil over tre millioner nordmenn motta et valgkort til kirkevalget i posten. Det er fordi kirkevalget avholdes samtidig med kommunevalget.

Human-Etisk Forbund mener det er feil at man på denne måten gir inntrykk av at ett trossamfunn har forrang foran andre og at kirkevalget har noe med offentlige valg å gjøre.

Å motta kirkevalgkort er en påminnelse om at man er medlem av Den norske kirke. Svært mange er passive medlemmer, som sjelden eller aldri bruker kirken. Mange tror heller ikke på Gud – selv blant medlemmer i Den norske kirke er det et mindretall som tror på Gud. I følge en undersøkelse gjort blant medlemmene i Borg Bispedømme (Østfold og store deler av Akershus), svarte kun 1 av 3 at de tror på Gud.

Mange som mottar kirkevalgkort har aldri blitt døpt eller innmeldt i kirken. Det skyldes at da statskirken skulle opprette et digitalt medlemsregister på slutten av 90-tallet, fikk de lov til å ta en kopi av hele folkeregisteret. Til tross for forsøk på å fjerne innbyggere som antakelig ikke var medlemmer er det i dag mange som fortsatt er oppført i registeret.

I mer enn 60 år har Human-Etisk Forbund kjempet for at alle skal ha frihet til å velge selv. Derfor har vi kjempet for at staten skal representere alle borgere uavhengig av tro og livssyn og ikke ta parti med en utvalgt religion. I 2012 ble båndet mellom kirke og stat løsnet – men blandingen av kirkevalget og offentlige valg er et eksempel på at vi ikke er helt i mål.

I disse valgtider, med både kirkevalg og kommunevalg, ønsker vi å minne alle om at hvilket livssynssamfunn, om noe, du vil være medlem av, også er ditt individuelle valg.

- Gården Rå forvandles til en steinrøys

Store deler av gården Rå forvandles til en steinrøys. Det er sårt å se at titalls mål fint landbruksareal er rasert på denne måten. På toppen av det...

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten