fanaposten.no

– Eldre hører med også i lokalpolitikken. Stemmene deres trengs, ikke bare som velgere, men som folkevalgte òg, skriver eldreombud Bente Lund Jacobsen. Foto: Svein Arne Orvik, Eldreombudet

Ha eldre med i listetoppen

Meninger · Publisert 12:00, 5 okt 2022

Eldre hører med også i lokalpolitikken. Stemmene deres trengs, ikke bare som velgere, men som folkevalgte òg.

Vi i Eldreombudet oppfordrer derfor partiene til å ha eldre kandidater med i toppen av listene til kommunestyre- og fylkestingsvalget i 2023.

Eldre utgjør en stadig større del av folket. Over en million nordmenn er nå alderspensjonister. I god demokratisk ånd er det viktig at eldre er godt representert i politikken.

Livserfaringen, perspektivene og interessene til eldre må komme fram der ressursene blir fordelt.

De politiske prosessene og vedtakene blir bedre når et mangfold av stemmer er med. Det er viktig at folkevalgte organer speiler bredden i befolkningen – både når det gjelder kjønn, bakgrunn og alder.

Aldersfordelingen i dagens kommunestyrer er ulik aldersfordelingen blant dem som har stemmerett.

I dag er aldersgruppen 40–69 år overrepresentert i kommunestyrene. De over 70 år og de under 40 år er underrepresenterte. Aldersgruppen 70+ er mindre representert enn de under 40. Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Vi oppfordrer partiene til å spørre eldre om å være kandidater og å plassere dem i listetoppen. Minst like viktig er det at eldre sier ja når de blir spurt om å stille til valg.

Ved å ha eldre med i toppen av listene vil partiene sende et viktig demokratisk signal: Eldres stemmer trengs også i lokalpolitikken.

Eldre hører med også i lokalpolitikken. Stemmene deres trengs, ikke bare som velgere, men som folkevalgte òg.

Fana skal kose seg i form

Herrelaget til Fana skal spille rekordmange treningskamper før denne sesongen. Dagen etter kampene står sex på treningsplanen.

Tobias Gjesdahl 17 år

Hipp hurra for Tobias Gjesdahl som fyller 17 år den 5. februar. Du er flink, hjelpsom, smart og vi er stolt av deg. Vi gratulerer og gleder oss...

Kunne du tenkt deg denne utsikten?

Fem minutter fra Lagunen, utsikt over Apeltunvatnet, tett på turområde, solceller på taket og 45 kvadratmeter å spille seg på. Kunne du tenkt deg å...

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten