fanaposten.no

Tora Kildehaug skriver om AUFs forslag om gratis barnehage. Foto: Terje Bringsvor Nilsen

Gratis barnehage til de som trenger det mest!

Meninger · Publisert 13:20, 15 jan 2019

I Fanaposten den 4. januar skriver styremedlem Ole Svendsen og Hikaru Ringdal i Bergen AUF om at man burde innføre gratis barnehager i Norge.

Svendsen, Ringdal og jeg er enig i en ting – og det er at barnehagen er utrolig viktig! Lykkes vi barnehagesektoren kan det bidra til å utjevne sosiale forskjeller og barnas utgangspunkt ved skolestart. Fordi barnehagen er så utrolig viktig bør alle kunne gå i en barnehage, noe de fleste gjør i dag. Det som er skummelt er at de som kanskje trenger barnehagen mest, ikke har muligheten til å gå i barnehage og derfor er det nettopp ekstra viktig å gi gratis barnehage til de som trenger det aller mest.

Men full barnehagedekning bør ikke være et mål i seg selv, fordi det blir helt feil å prioritere en så stor del av vårt velferdssamfunns penger på oppgaver som er sekundære i forhold til mange andre ting, som for eksempel et verdig helsetilbud og et ressurssterkt politi.

For uansett om du heter Sana eller Siri, Adil eller Adam, er fattig eller rik, bor i byen eller på bygda så skal ikke det ha noe å si for om du skal få gå i barnehagen eller ikke. Barnehagen er utrolig viktig for små barn, men det blir ikke riktig å gi gratis barnehage til alle, fordi det er slik vi kan sikre kjernetid til flest mulig av dem som faktisk trenger det i Norge, og ikke at det kun er basert på at du trenger det. For kanskje har foreldrene til Sana råd til å sende henne i barnehagen, men ikke Siris foreldre. Da mener jeg at det er helt opplagt at det er Siris foreldre som skal få gratis barnehage. Det handler om å hjelpe de som trenger det aller mest.

Høyre mener at alle som ønsker det, skal ha muligheten til å velge barnehage for sine barn. Derfor har vi gitt foreldre med lav inntekst gratis kjernetid i barnehagen og redusert foreldrebetalingen, også er det rimelig at de som har litt mer skal betale litt mer for barnehagen, mens de som har lite skal få gratis barnehage.

Høyre mangler troverdighet

I fredagens utgave av Fanaposten skriver Eivind Nævdal-Bolstad fra Høyre at partiet hans går til valg på å kutte eiendomsskatten i Bergen. Det kan...

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten