fanaposten.no

«Fugler lider av vannscootere, men ikke av vindturbiner?»

– Jeg tør å påstå at vannscootere gjør vesentlig mindre «skade» enn vindturbiner, skriver Christian Rolland fra Folkets parti, Bergen i dette innlegget.

Meninger · Publisert 19:28, 10 aug 2022

Tanketannhjulene mine spinner selv på sommerstid med et puslespill jeg ikke klarer å sette sammen. Hvis noen sensommerlesere er ute etter hjernetrim, kan dere gjerne prøve dette:

Stuper rett ut i Nordåsvannet. Der ble det nylig, til min forundring, vedtatt forbud mot vannscooter. Fascinerende er det at MDG i forkant gikk høyt ut om at fuglene rundt Nordåsvannet må få fred fra det forferdelige maskineriet, som ligner båt men ble plassert i hovedrollen som antagonist mot fred og idyll. MDG skrev at lydnivået og uro fra sjøen er blant årsakene til at sjøfuglene forlater hekkeplassene. Og i Nordåsvannet vant fuglene.

Men hvilke dyr har blitt sterkt berørt av vindkrafts maskineri til havs? Fugler.

Noe MDG hopper glatt bukk over i sitt partiprogram. Havvind er nevnt i fleng og skal utvikles, etableres og helst erstatte oljenæringen i morgen.

Norges Miljøvernforbundet har dokumentert store mengder avfall fra vindturbiner til havs, som påvirker flere sekvenser av hele økosystemer og arter enkeltvis. I tillegg til å selvfølgelig maltraktere et betydelig antall fugleindivider, og ikke minst forstyrre trekksmønstre. Lydforurensing er også tilstede.

Jeg husker godt et foredrag som Kurt Oddekalv holdt, og bildene han viste av de uheldige flyvende. Det er rett og slett en brutal dyremishandling.

Vindturbiner til havs kommer jeg aldri til å stille meg bak.

Betyr fugler rundt Nordåsvannet mer enn andre? Jeg forstår ikke denne differensieringen. Og jeg tør å påstå at vannscootere gjør vesentlig mindre «skade» enn vindturbiner. Så hvor høyt oppe på prioriteringslisten står egentlig vern av fugler når samme aktører som er bekymret for fugleliv heier på vindturbiner?

I mine øyne spilles det en meget rask pingpong i dobbeltmoral, det er så vidt jeg klarer å følge med. Vannscootervedtak i Nordåsvannet er for øvrig sendt inn til lovlighetskontroll, jeg håper forbudet blir snudd.

Vindturbiner til havs kommer jeg aldri til å stille meg bak.

Her får soknepresten se julestallen for første gang

– En drøm som blir virkelig, sier sokneprest Lars Petter Eide fra Sædalen etter besøket i Bergen fengsel.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten