fanaposten.no

– Den stygge sannheten i historien er at våpen og mer krig løser ikke konflikter. Skal denne krigen løses, må den løses ved forhandlingsbordet, skriver fylkeskandidat Johan Lavik i Rødt. Foto: Arkiv Fanaposten

Fred eller å kjempe til siste mann?

Meninger · Publisert 20:43, 14 jan 2023

Første januar skriver Stig Stellberg et innlegg i Fanaposten med tittelen «Partiet Rødt sin moralske kollaps».

Jeg vil gi Stellberg noen poenger. Det er sant at vi i Norge, og store deler av Europa, har levd et liv i trygghet, fred og frihet siden andre verdenskrig. For resten av verden stemmer ikke dette i alle tilfeller. Siden finanskrisen i 2008 har det vært flyktningkrise i store deler av verden, som har hatt massive konsekvenser for blant annet Tyrkia, Hellas og Italia. Flere land i verden har opplevd krig, både internt, men også fra andre nasjoner.

Jeg kan ikke huske å ha sett Stellberg eller partiet Høyre snakke om at Norges frihet var i fare når det ble krig i Syria, Libya, Afghanistan, Irak og Palestina, for å nevne noen.

Realiteten er at Norge ikke er i krig med Russland, og heller derfor ikke i akutt fare, slik Stellberg presenterer det. Tvert imot har det vært ganske brei enighet blant forskere i Norge, og fra Russland, at våpenhjelp til Ukraina vil sette Norge mer i fare. Likevel kan det stilles spørsmål om det er rett å sende våpen til Ukraina. Også i Rødt er det flere stemmer som ønsker dette. Men siden det er snakk om moral, så må jeg si at det ikke er særlig moralsk å velge å sende våpen til Ukraina når det ikke var/er aktuelt i de andre tilfellene nevnt tidligere.

Rødt er og har alltid vært et freds- og antikrigsparti. Her er vi konsekvente, og vi har fordømt Russland sitt angrep på Ukraina siden første stund. Vårt valg om å ikke sende våpen kan for Stellberg virke helt hinsides, men det er i tråd med den politikken vi som parti har stått for siden vi ble stiftet i 2007, og er i tråd med flertallet av verdens nasjoner, slik det ble vist i FN i fjor. Det ser ut som at Stellberg har glemt at Rødt ble dannet i 2007 fordi partiet ikke har en historisk fasinasjon for kommunismen og Russland.

Den stygge sannheten i historien er at våpen og mer krig løser ikke konflikter. Skal denne krigen løses, må den løses ved forhandlingsbordet. Våpnene må legges ned snarest og en tredje part må komme inn og løse krigen gjennom en fredsavtale. Dette burde være Norges rolle.

I Roma i november var det over 30 tusen mennesker som demonstrerte for fred, både i verden og i Ukraina. Disse folkene er jeg enige med. Situasjonen nå er at folket i Ukraina er blitt et offer i stormakts galskapen mellom Russland og USA. Det er en moralsk kollaps å ville ofre et helt folk for at den geopolitiske situasjonen skal vedvare, og slik styrke den militære opprustningen og våpenproduksjonens massive kapitalinntekter.

Jeg skal likevel være enig med Stellberg i en ting til. Klimasaken er den viktigste. Økt militær opprustning og mer krig er katastrofe for klimaet.

I 2019 gikk det en debatt i Norge angående nye F-35-jagerfly, hvor flyene alene ville øke Forsvarets klimagassutslipp med 207 prosent frem mot 2030. Til og med Japan har nå gått inn for en kraftig militær opprustning, noe som ikke har vært tilfellet siden 1950-tallet. Det er nå, viktigere enn noen gang, å snakke om fred og nedrustning.

Det ser ut som at Stellberg har glemt at Rødt ble dannet i 2007 fordi partiet ikke har en historisk fasinasjon for kommunismen og Russland.

Serieforfatteren Torill skriver ett kapitel om dagen

Torill Karina Børnes fra Espeland i Blomsterdalen feirer i år 10 årsjubileum som serieforfatter. Jubileet feirer hun med en ny serie fra Fjærland.

Fly mistet all motorkraft over Flesland

Et Widerøe-fly var en kort periode helt uten motorkraft under innflyging til Bergen lufthavn i januar 2020. Det kommer fram i en rapport fra...

Noen som savner denne?

Lørdag ble denne pappesken funnet på busstoppet ved Rema 1000 Lagunen.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten