fanaposten.no

Mille Christensen er leder i Hordaland Unge Høyre og skriver om fraværsgrensen. Foto: Privat

Fraværsgrensen fungerer

Når fraværet går ned, flere er mer på skolen og flere får bedre karakterer, så er det ikke lenger noen tvil om at fraværsgrensen fungerer!

Meninger · Publisert 14:00, 28 jan 2019

Når fraværet går ned, flere er mer på skolen og flere får bedre karakterer, så er det ikke lenger noen tvil om at fraværsgrensen fungerer!

Forrige uke kom Fafo med en rapport som viser hvordan fraværsgrensen har påvirket elevene etter den ble innført. Resultatene viser at fraværet har gått ned med 20% og det er elevene som hadde høyest fravær fra før som har størst nedgang. Samtidig som vi er mer på skolen, går karakterene opp og færre dropper ut. Venstresidens kamp om vi skal ha en fraværsgrense eller ikke må ta slutt. Vi må heller diskutere hvordan vi kan gjøre den enda bedre.

Da fraværsgrensen ble innført for noen år siden var det ikke måte på hvor dårlig det kom til å gå i norsk skole og hvilken skandale dette ville bli. At det skulle bli stilt krav om å faktisk møte opp på en frivillig skole for å kunne bestå, var nærmest utenkelig. Å se tilbake på den krisemaksimeringen venstresiden sammen med Elevorganisasjonen la opp til da den ble innført, er idag nesten ironisk.

Det er mange utfordringer i skolen i dag, og fraværsgrensen er ikke en magisk løsning. I dag føler mange elever mer på presset som er rundt seg. Det er et press om at vi må prestere på skolen, prestere i idretter og aktiviteter, prestere på hjemmebane og prestere blant venner. Alt på samme tid. Dette presset gjør oss slitne, hvertfall hvis vi ikke føler det er noen vi kan snakke med.

Unge Høyre har fått gjennomslag for at vi skal bruke mer på skolehelsetjenesten, for at enda flere skal kunne få hjelp. Samtidig skal det komme et eget livsmestringsfag inn i skolen, så alle får bedre verktøy for å mestre den krevende hverdagen. I tillegg fjernes egenandelen for barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk opp til fylte 23 år. På den måten senker vi terskelen for å få hjelp.

Nå blir det krav om at fastleger skal tilby e-konsultasjon til de som vil det.Det betyr at elever kan slippe å dra til legekontoret når vi er syke. Da bruker vi mindre tid på venterommet på legekontoret og kan heller bruke tiden på å bli friske.

Dette er eksempler på ting som vil gjøre det litt lettere å være elev. Det gjør det litt lettere å finne noen å snakke med, litt enklere for oss når vi er syke og det gjør det litt lettere å ha en fraværsgrense. Vi må se på flere tiltak for at elever skal ha det best mulig på skolen, men dette er en veldig god start som gjør det litt lettere å være ung i dag.

Høyre leverer ikke på klima

Knut Vindenes og Jana Midelfart Hoff skriver i Fanaposten 5. juli at Høyre tar kampen mot Co2-utslippene og klimaendringene. Dette stemmer ikke. I...

Verdens beste dyrevelferd?

«Nyt Norge!» står det så forlokkende på skinke og svinekoteletter i butikken. Per i dag er dette tomme ord, mer egnet til å provosere enn å gi...

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten