fanaposten.no

– Når jeg som norsk ungdom sitter på bussen, legger jeg ofte merke til at eldre mennesker gir meg ekle blikk. Dette er ikke rettferdig, nettopp for de ikke kjenner meg, skrive 16 år gamle Katrina Eda Salte Taylor i sitt innlegg om fordommer. Foto: Illustrasjonsfoto

Fordommer ødelegger samfunnet

Gi andre sjansen til å lage sitt eget inntrykk før du gjør det for dem, skriver Katrina (16).

Meninger · Publisert 08:39, 7 nov 2018

Å gå rundt med negative tanker om en kultur, et menneske eller en livsstil vil skape misforståelser og et dårlig samfunn. Vi lever i et moderne samfunn som mange mener er friere, mer aksepterende og mer rettferdig enn det noen gang har vært. Men hva har dette å si når de fleste går rundt med fordommer?

Fordommer er en bom, den stopper deg før du får muligheten til å bli kjent med andre. Etter å ha spist en sjokolade vil du få en tanke om den. Enten den er positiv eller negativ, vil denne tanken påvirke hvordan du ser på sjokoladen neste gang. Hvis noen på forhånd hadde fortalt deg at sjokoladen ikke smaker godt, ville du fått vonde tanker om den og kanskje ikke smakt den likevel. Dette kalles fordommer, og fordommer fungerer også på mennesker. Hvis du tror at alle med piercinger og tatoveringer er farlige, vil dette påvirke og hindre deg i å finne ut om det faktisk er sant eller ikke. Er det et slik samfunn du vil leve i?

Som en helt vanlig ungdom syntes jeg at eldre mennesker har for lite respekt for oss unge. Dette er en ren virkning av fordommer. Når jeg som norsk ungdom sitter på bussen, legger jeg ofte merke til at eldre mennesker gir meg ekle blikk. Der sitter jeg og lurer på om jeg har en flekk på skjorten, om det er måten jeg sitter på eller om det er måten jeg har kledd meg. Dette er en sitasjon jeg opplever daglig. Kanskje klesstilen min ikke er den mest passende, men gir det dem rett til å dømme meg? Dette er ikke rettferdig, nettopp for de ikke kjenner meg. Tankene deres om dagens ungdom gjør det ikke lett for meg å vise dem at jeg ikke er en av drittungene som disser foreldrene sine og gjør hærverk.

Mennesker med en annen kultur, annen tro, annen livstil er mennesker som ofte kjenner på følelsene fordommer gir. I følge statistisk sentralbyrå er det 65 millioner mennesker på flukt (2016). Vi kan ikke hjelpe alle disse menneskene til å finne seg et sted å bo, men det vi kan bidra med er å få dem til å føle seg akseptert og komfortabel med den kulturen, livsstilen og troen de bærer. Dine handlinger og ditt kroppsspråk har mye å si. Å leve med masse fordommer i hodet vil ikke gjøre deg eller andre noe godt. Du lever rett og slett i falsk tro som følger falske følelser.

Om man lever i en verden med fordommer vil det oppstå undertrykkelse, rasisme og ikke minst et dårlig samfunn. Man kan ikke dømme noen ut i fra kulturen, utseende, troen, huset eller hvor mye penger de har. Det er ikke slik verden skal fungere. Gi andre sjansen til å lage sitt eget inntrykk før du gjør det for dem.

Man kan ikke dømme noen ut i fra kulturen, utseende, troen, huset eller hvor mye penger de har.

Høyre leverer ikke på klima

Knut Vindenes og Jana Midelfart Hoff skriver i Fanaposten 5. juli at Høyre tar kampen mot Co2-utslippene og klimaendringene. Dette stemmer ikke. I...

Verdens beste dyrevelferd?

«Nyt Norge!» står det så forlokkende på skinke og svinekoteletter i butikken. Per i dag er dette tomme ord, mer egnet til å provosere enn å gi...

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten