fanaposten.no

– Utdanning av jenter er avgjørende for et lands utvikling, fattigdomsreduksjon, bedre helse og redusert dødelighet, skriver innleggsforfatteren fra Bergen Soroptimistklubb. Bildet viser jentene i prosjektet i Juba i Sør-Sudan. Foto: Privat

Finnes det fortsatt flyktninger?

Meninger · Publisert 09:26, 19 jun 2019

Vi ser dem ikke så ofte på fjernsyn og i aviser lenger, og det er lett å tenke at det ikke lenger finnes flyktninger. Men selv om medias søkelys er flyttet, betyr det ikke at problemet er borte. I 2018 var 68,5 millioner mennesker på flukt, ifølge FN. Av disse flyktet 28,5 millioner over en landegrense, mens 40 millioner er på flukt i sitt eget land.

I forbindelse med Verdensdagen for flyktninger 20.juni ønsker Bergen Soroptimistklubb å minne om at nøden er stor, selv om vi ikke ser den daglig. Flyktningsituasjonen i Europa krever fortsatt innsats av frivillige organisasjoner.

Soroptimister arbeider for å bedre levekårene for barn og kvinner lokalt, nasjonalt og internasjonalt. En del av arbeidet vårt er rettet mot flyktninger. På europeisk nivå deltar vi blant annet i prosjekt for å bekjempe analfabetisme gjennom å skaffe bøker til barn i flyktningeleirer, og gjennom prosjektet «Syria back to school» samarbeider vi med UNICEF for å gi utdanning til flyktningbarn. De siste årene er det bygget opp over 20 klasserom i flyktningleirer. Prosjektet støttes av soroptimister i mange land.

Her hjemme har flere soroptimistklubber engasjert seg for å integrere flyktninger i lokalsamfunnet. Blant annet gjennom prosjektet «Aktiv soroptimist», som har som mål å aktivisere barn og kvinner ved transittmottak. I tillegg har soroptimistklubber over hele landet små og store prosjekt rettet mot flyktninger. Dette gjør vi fordi vi mener det er viktig å sikre menneskerettighetene, også for dem som er på flukt. I Sør-Sudan, som ble selvstendig i 2011 etter mer enn 20 års borgerkrig og vedvarende etniske konflikter, er 78 % av den voksne befolkningen analfabeter, og bare 16 % av kvinnene kan lese og skrive (UNDP).

Siden 2015 har Bergen Soroptimistklubb støttet 6 jenter i hovedstaden Juba med skolepenger og skolemateriell. Når jenter får utdanning, gir det positive ringvirkninger for hele samfunnet. I prosjektet Hope Through Education blir skolepenger og bøker betalt av innsamlede penger fra Norge. Foreldrene betaler for skoleuniform, skolemat og transport. Skolejentene får tett oppfølging av en lokal veiledergruppe. De velger hvem som skal få støtte til utdanning, holder kontakt med jentene, deres familier og skole, samt sender statusrapporter til Bergen Soroptimistklubb.

Utdanning av jenter er avgjørende for et lands utvikling, fattigdomsreduksjon, bedre helse og redusert dødelighet. I tillegg kan utdanning medvirke til å skape et grunnlag for demokratiutvikling og fred. Utdanning betyr samtidig mye for hver jente gjennom hennes liv. Selv mindre frivillige organisasjoner kan på denne måten bidra til å gjøre en forskjell for noen.

Her stopper ørretbekken i steinmassene

Bekken som renner gjennom Folldalen har tidligere rommet ørret. Nå begraves den under steinmassene til Rå park-utbyggeren.

Felles åpningstider på Nesttun fra neste år

Amfi Nesttun overtar driftsansvaret for alle butikkene på Nesttun fra neste år. – Vi er glad vi har fått en avtale med Olav Thon Gruppen, sier Rune...

Dekktyver herjer i Fana

Politiet ber folk være på vakt mot folk som lusker rundt i nabolag for å stjele dekk.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten