fanaposten.no

Farvel til Iristunet

Meninger · Publisert 01:15, 4 aug 2017

Mandag 31.07.17 var siste dagen Iristunet barnehage på Nordås holdt åpent før den måtte stenge dørene for godt. Dagen etter flyttet våre to yngste sønner over i ny barnehage. For den eldste er dette snakk om siste året før han skal begynne på skolen, det er et viktig og definerende år for hans trygghet og selvfølelse ved skolestart og en vanskelig tid å måtte bryte med sitt leke- og læringsmiljø. Vi håper på det beste for årene som kommer, for vi kommer fra en barnehage vi har vært utrolig fornøyde med og som vi vil savne stort.

Takk til deg, Pål Hafstad Thorsen, som første barnehagebyråd til å legge ned en kommunal barnehage i Bergen til fordel for private aktører. Og tenk at det skulle være en byråd fra Arbeiderpartiet som skulle bli den første.

Jeg vet på forhånd hva svaret ditt vil være, selv om jeg ikke forventer at du tar deg tid til det: Du vil selvfølgelig skylde på dine forgjengere, selvfølgelig fra andre parti, for at de har inngått avtaler med private aktører som gir lite til intet handlingsrom for å gjøre endringer i deres drift. Jeg vil ikke høre mer av dette. Det er de samme byråkratene og de samme juristene som sitter og utformer disse avtalene, uavhengig av hvilket parti som styrer, og det forundrer meg at dere ikke har juridisk kompetanse i organisasjonen som kan få gjort noe med situasjonen dere politikere har satt dere selv og oss i denne saken.

Undertegnede var nestleder i FAU i Iristunet barnehage, og sammen med tidligere FAU-leder utformet jeg en grundig høringsuttalelse som jeg sterkt betviler at du eller noen i din styringsgruppe har tatt dere bryderiet med å lese. Oppsummeringen av alle innsendte høringsuttalelser som ble fremvist på kommunens nettsider før bystyremøtet (der dere tok livet av Iristunet barnehage) viser i hvert fall at dere fullstendig gikk glipp av innspillene vi kom med i høringsuttalelsen.

Siden du antageligvis ikke har lest den, og selv om det nå er for sent, kan jeg presentere noen punkter som burde kunne vært sett på hadde dere hatt et reelt ønske om å bevare barnehagen:
Den største barnehagen i vårt nærområde har over 250 plasser. Bare en avkortning på 10-15 av deres plasser ville gitt grunnlag nok for å drive Iristunet videre. Med de dyktige juristene dere antageligvis har i staben deres måtte det være en mulighet for å gå i forhandlinger om dette.
Bergen kommune eier bygget, det ble oppført i 1989 og må være nedbetalt nå. Som eier står dere derfor fritt til å redusere husleien til barnehagen til halvparten slik at de kan drive med halv kapasitet uten å gå med underskudd. Det ville da gitt rom for å øke opp kapasiteten hvis andelen barnehagebarn i bydelen stiger i fremtiden. Det er forresten utrolig at dere driver og betaler husleie til dere selv. Eller leke butikk som vi utenforstående kaller det. Leke butikk med våre skattepenger attpåtil.
Ved å redusere husleien og kapasiteten til barnehagen til halv kapasitet kunne halve bygget frigjøres til annet bruk, for eksempel midlertidig ved oppussing av andre barnehager, noe som ble gjort i Iristunet på begynnelsen av 2017 da en barnehage på Skjold flyttet inn for en periode. Jeg har skjønt på personalet at dette fungerte helt utmerket.

I forslaget til barnehagebruksplan ble det skrevet at bygget som huser Iristunet barnehage skulle bevares til bruk som avlastningsbygg for andre barnehager som trenger sårt tiltrengt oppussing. I den ferdige planen er dette ikke nevnt med ett ord. Så snart planen var vedtatt, og med det stengingen av barnehagen, fikk barnehagen vite at bygget skulle tømmes og telefonlinjer kuttes. Vi venter spent på hva som skal komme på denne tomten. Dette minner om situasjonen med Tveiterås skole. Spare penger ved å flytte elever til andre eksisterende bygg(som ikke er egnet) og tjene en god slump med penger på tomtesalg.
Heldigvis ser det ut til at foreldrene har blitt hørt i saken om Tveiterås skole og jeg håper dere der lider et sviende nederlag i deres kamp for kortsiktig inntekt på bekostning av barna og deres foreldre.

Dessverre ble ikke vi levnet en sjanse i den kortvarige kampen om vår barnehage.

Vaktmesterne fra Bergen Kommunale Bygg synes forresten det er bedrøvelig at et bygg i såpass bra stand som Iristunet er i forhold til andre kommunale barnehagebygg i bydelen blir «ofret».

Det bygges svært mye i vårt område og for alt dere vet vil det bli behov for flere barnehageplasser i nærmeste fremtid. Det dere nå har ødelagt ved å spre et godt samkjørt team av ansatte for alle vinder kan ikke gjenskapes over natten.

Dere ser på mennesker som tall, utgifter og inntekter. Ofte ser man at dette gjerne ender med dyrere løsninger enn det dere hadde tenkt. Stengingen av Nordvik skole har så vidt jeg har skjønt endt med en dyrere løsning med bl.a. leie av skoleplasser i Os med alt det fører med seg av kostnader. Det hadde altså vært billigere å bevare skolen, og bedre for lokalsamfunnet.

Det må forresten være pinlig for dere å sitte og bivåne streiken i Akasia-barnehagene som vi opplevde før sommeren. Dere fortsetter under streiken å betale eierne tilskudd uten at disse pengene blir brukt til å drive barnehage. Dere sitter og ser på at ansattes pensjonsordninger blir kuttet i for at eierne skal sitte igjen med større utbytte. Jeg vil heller at pengene jeg betaler skal komme de ansatte til gode enn baronene på toppen. Hele greien gir meg en flau smak.

Det er innlysende at det er billigere for kommunen å betale til private enn å lønne egne ansatte med gode pensjonsordninger og samtidig enklere å se en annen vei når de private gir dårligere betingelser til sine ansatte.

Takk for oppmerksomheten.

Innlegget ble første gang publisert på skribentens Facebook-side

Det er utrolig at dere driver og betaler husleie til dere selv

Kirkevoll manglet spiseplass. Det ga SFO-lederen en ide

På Kirkevoll skole har avdelingsleder Hilde Brunvatne på SFO hatt en hemmelighet. – Planen var å overraske hele skolen, sier Brunvatne, og hun har...

Lorentzen vant 500-metercupen

Håvard Holmefjord Lorentzen vant verdenscupen sammenlagt på 500 meter som første nordmann søndag.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten