fanaposten.no

– Vi trenger et samfunn som har plass til alle, skriver leder av KrF Fana og Ytrebygda, Geir Møller.

Debatt: Et samfunn med plass til alle

Meninger · Publisert 11:06, 24 mai 2020

På tirsdag skal Stortinget behandle bioteknologiloven. FrP, SV og Arbeiderpartiet foreslår en kraftig liberalisering av lovverket. Sammen åpner de for betalt eggdonasjon, assistert befruktning for enslige, tidlig ultralyd og utstrakt gentesting av ufødt liv. KrF kjemper i disse dager for å stoppe disse endringene.

Konsekvensen av forslaget om tidlig ultralyd til alle
gravide og NIPT-test, vil føre til at man oftere oppdager ulike utviklingsavvik hos barnet i mors liv. For disse diagnosene som for eksempel Downs syndrom finnes det ingen behandling, alternativet blir for mange at man opplever et press til å ta abort. Dersom staten tilbyr seg å finansiere dette, er det et kraftig signal om at noen barn er mindre ønsket i samfunnet vårt. I Danmark og Island har det offentlige tilbudet om tidlig ultralyd resultert i at det knapt fødes barn med Downs syndrom, da 9 av 10 velges bort. Kampen om tidlig ultralyd er altså en kamp om hva slags samfunn vi skal ha, og om samfunnet virkelig har plass til alle.

Alle barn har rett til å kjenne til sine egentlige foreldre. Denne retten er nedfelt i FNs
barnekonvensjon. Ved innføring av eggdonasjon og assistert befruktning for enslige vil barn bli fratatt denne muligheten. Barnets rett og behov for å vite hvor det kommer fra må være det mest tungtveiende argumentet. Derfor er KrF kritiske til stadig nye måter å lage barn som ikke vil vokse opp med sine genetiske foreldre på. Den samme problematikken gjelder i spørsmålet om assistert befruktning til enslige. Stadig flere politiske partier fremmer politikk som gjør biologien helt irrelevant i hvordan barn blir til.

Med all denne kunnskapen mener KrF at vi må være føre var i endringer ved bioteknologiloven. KrF mener at barns rett til kunnskap om sitt opphav og at syke og funksjonshemmedes likeverd er viktigere enn å benytte seg av teknologiens stadig nye muligheter.

Vi trenger et samfunn som har plass til alle. Det er all grunn til å spørre seg om hvilke verdier vi ønsker å dyrke når vi forsøker å rydde ut de kostnadskrevende. De pleietrengende, de som krever ekstra opplæringsbehova. De som opplagt krever mer av oss?

Er det dette samfunnet Vi ønsker i fremtiden? Vi trenger et samfunn som har plass til alle mennesker.

Kampen om tidlig ultralyd er altså en kamp om hva slags samfunn vi skal ha, og om samfunnet virkelig har plass til alle.

Dramatisk tid og stort underskudd for Avinor: 75 prosent nedgang i sommertrafikken på Bergen lufthavn

– Dette er en underlig situasjon, fordi det skulle jo kokt i terminalen på slike dager, sier lufthavndirektør Helge Eidsnes i Avinor. På Flesland har...

– Jeg elsker sommeren i Norge med lyse netter

Kapellan Maren Tischendorf ser frem til å tilbringe sommeren sammen med familie og venner.

Bygging av ny brannstasjon i gang

Grunnarbeidene på ny brannstasjon i Fana er i gang.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten