fanaposten.no

Er det slik vi vil ha det når vi blir pleietrengende?

Meninger · Publisert 13:45, 7 apr 2017

Før eller siden er sjansene store for at vi alle kan bli avhengig av andre. I vinter var jeg uheldig å forulykke på fjellet. Jeg brakk begge armene, og etter operasjon på Haukeland Universitetssykehus, ble det opphold på sykehjem i noen uker.

De ansatte ved hjemmet var søte, hyggelige og hjelpsomme. De visste ikke hva godt de skulle gjøre.

Det triste var at de pasientene som trengte rehabilitering, enten for sin sykdom eller av andre årsaker, fikk liten eller ingen oppfølging. De satt i sin rullestol fra klokken 08.00 til 20.00, bare med den avveksling at de ble kjørt inn til måltidene når det var tid for det.

Jeg fikk vite av personalet at de midlene som de tidligere hadde hatt til rehabilitering, arbeidsstue etc. var tatt bort.

Aktivitet og sosial kontakt er livsviktig for mennesker i livets siste fase. Omsorgsbildene som pryder veggene i korridorene er koselige, men dessverre til liten nytte for pasientene.

En gang i måneden kom den frivillige gruppen og underholdt med sang, musikk og dans, noe pasientene satte stor pris på. Bare synd at det var så sjelden.

Svært mange av pasientene var over 90 år og åndsfriske. Det sitter mange eldre rundt på sykehjemmene som skulle ønske at de hadde en støttekontakt som tok dem med på en trilletur, og ikke minst å ha en å snakke med. Ikke alle har familie som kan komme på besøk.

Vi har mange arbeidsløse unge som sikkert ville synes det er hyggelig å få være støttekontakt for en eldre dame eller mann. Det ville gi både dem selv og de eldre en mening med livet. To generasjoner og ulike livserfaringer. Det ville nok bli mange interessante samtaler, tenker jeg.

De unge ville føle at de var til nytte. De kan ikke være mye tilfredsstillende for de unge å motta støtte fra NAV uten å gi noe tilbake til samfunnet. Husk: ”Den største glede du kan ha, er å gjøre andre glad”.

Mange er med i en frivillig gruppe og gjør en strålende innsats, bare det at vi trenger mange flere. Organiseringen av de arbeidsledige er det Bergen kommune som må ta seg av. Det må kunne gå an å nyttiggjøre seg den ledige arbeidskapasiteten på en fornuftig måte. Krav til utdannelse for å kunne gi en hjelpende hånd skulle være unødvendig, men godt humør og ærlighet må være en selvfølge!

Til Bergen kommune vil jeg si: ”Våkne opp, gå i gang og gjør alt hva dere kan for å ordne opp. Slik det er nå, kan vi ikke ha det!

Det triste var at de pasientene som trengte rehabilitering, enten for sin sykdom eller av andre årsaker, fikk liten eller ingen oppfølging.

Kirkevoll manglet spiseplass. Det ga SFO-lederen en ide

På Kirkevoll skole har avdelingsleder Hilde Brunvatne på SFO hatt en hemmelighet. – Planen var å overraske hele skolen, sier Brunvatne, og hun har...

Lorentzen vant 500-metercupen

Håvard Holmefjord Lorentzen vant verdenscupen sammenlagt på 500 meter som første nordmann søndag.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten