fanaposten.no

Susanne Ulven Børsum (19) er fylkesstyremedlem Hordaland Unge Høyre.

En voldtekt er en for mye. Ett forsøk er også ett for mye

Forsvaret skal ikke være et sted hvor man må se seg over skulderen fordi man er redd for å bli voldtatt, skriver Susanne Ulven Børsum (19)

Meninger · Publisert 20:09, 27 feb 2019

Resultatet fra forsvarets undersøkelse i 2018 vekker sterke reaksjoner. Tallene er sjokkerende. Hele 167 personer har blitt voldtatt, eller forsøkt voldtatt. Hvorav 24 kvinner og 20 menn ble voldtatt. Kun to av de 44 som har svart at de har blitt voldtatt, har anmeldt det til politiet, i følge forsvarssjefen. Det som er sjokkerende er at sammenlagt viser tallene til at et voldtektsforsøk eller en voldtekt skjer nesten annen hver dag i forsvaret, i lille Norge! Dette er skremmende, men det som er enda mer skremmende er at her er det helt sikkert mange mørke tall.

I 2015 ble det innført kvinnelig verneplikt i Norge. Flere kvinner som er vernepliktige har økt, og dermed skulle man trodd at Forsvaret allerede hadde tatt bukt på ukulturen før enda flere jenter kom inn i militæret. I tillegg kommer det frem av rapporten at det er mange gutter som også har blitt voldtatt, og det er heller ikke greit.

Hele 35 personer i undersøkelsen hevder at de har opplevd maktmisbruk når det gjelder uønsket seksuelle handlinger. Det vil si at enkelte bruker sin posisjon til denne ukulturen. Overordnede personer i forsvaret skal være forbilder og gå frem som gode eksempler. Derfor syntes jeg det er synd å lese om tallene hvor gjerningspersonen har brukt sin posisjon for egen vinning.

Videre syntes jeg det er fint at forsvarssjefen og Statsministeren uttaler seg om at det skal være nulltoleranse i forsvaret for overgrep. Likevel er det ikke greit at slike hendelser skjer i forsvaret.

Jeg oppfordrer foreldre til å snakke med ungdommer om holdninger og oppførsler før de skal inn i militæret. I tillegg vil jeg at forsvaret allerede i rekruttperioden skal slå hardt ned på dette og fortelle ungdommene at slike handlinger er uakseptabelt, og at om hendelser likevel skulle oppstå, er alle pliktig til å varsle.

Rapporten fra forsvaret har nok mange mørke tall. Dette kan skyldes fordi voldtekt fortsatt for mange er et tabubelagt tema. Jeg ønsker å oppmuntre alle som har opplevd lignende til å anmelde og rapportere om slike uakseptable hendelser. Alle må være flinke til å ta vare på hverandre, spesielt de som har opplevd et seksuelt overgrep, for i tunge perioder er det viktig å stå sammen.

Forsvaret skal være stedet hvor man lærer om å beskytte landet, ikke et sted hvor man bruker tiden sin på å se seg over skulderen for man er redd for å bli voldtatt.

For en voldtekt, er en for mye. Ett forsøk, er også ett for mye!

Cecilie hyller hundeheltene

Paret kom kjørende i lastebil da en liten, korthåret chihuahua pilte ut i rundkjøringen. Da handlet de lynraskt og fikk reddet tre rømlinger.

Gneist ruster til toppkamp

– Jeg tror at det at vi har fått jobbe sammen i et år begynner å vises littegrann, sier Gneist-trener Kristian Andersen.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten