fanaposten.no

– Dagens strafferegime fungerer dårlig. Med Venstre i regjering skal rusavhengige få hjelp, ikke straff, skriver August Simonsen, bystyrerepresentant Bergen Venstre.

En ny ruspolitikk vil redde mange liv

Meninger · Publisert 21:54, 28 jan 2020

Dagens strafferegime fungerer dårlig. Med Venstre i regjering skal rusavhengige få hjelp, ikke straff.

Etter mange års kamp for en mer human ruspolitikk er rusreformen en av Venstres største seire i regjering. Rusreformutvalget – et ekspertutvalg nedsatt av regjeringen – har foreslått at vi slutter å straffeforfølge folk som tas av politiet for bruk og besittelse av brukerdoser. I stedet skal de pålegges å møte for en kommunal enhet for narkotikasaker, forankret i helse- og omsorgstjenesten.

Førstestatsadvokat Runar Torgersen har ledet utvalget. Han påpeker at straff ikke begrenser narkotikabruk:

«Man har utmerket empirisk belegg for at for eksempel trafikkregulering fungerer godt. Setebeltebøter har fått folk til å bruke setebelte, og fartsgrensene blir i rimelig grad respektert. Sånn er det ikke med bruk av rusmidler. Straffen fungerer dårlig der, og det har man gjennom internasjonal forskning god dekning for å si», sier Torgersen til NRK.

Ekspertutvalgets 416 sider lange fagrapport underbygger det Venstre har sagt lenge: Det hjelper ikke å straffe folk som sliter med rus. Tvert imot kan det gjøre at enkelte vegrer seg for å søke hjelp. I alt for mange år har Norge vært blant de øverste landene på den europeiske overdosestatistikken. Nå er det på høy tid at vi tenker nytt og lytter til ekspertenes anbefalinger.

Rusreformen kan bli den viktigste sosialpolitiske reformen i moderne norsk historie. Her går vi i front i verden, og foreslår en kunnskapsbasert ruspolitikk som hjelper dem som trenger det mest. Etter mange tiår med feilslått ruspolitikk er det på tide med en ny kurs.

Venstre har i mange år jobbet for å gjøre rusomsorgen mer human – også her i Bergen. Her i byen har Venstre sittet i byråd siden 2015. Det har gitt gode resultater på rusfeltet: Antall rusrelaterte dødsfall i Hordaland er mer enn halvert siden 2016. Denne utviklingen kommer etter at Venstre har iverksatt en rekke nye tiltak, blant annet utdeling av nalokson nesespray (en motgift mot overdose), opprettelsens av et brukerrom hvor rusavhengige kan innta rusmidler i rene og trygge lokaler med profesjonelt helsepersonell i nærheten og en satsing på et omreisende overdoseteam.

Utviklingen går i riktig retning, men vi må fremdeles gjøre mer for de rusavhengige. Heldigvis begynner stadig flere å innse det Venstre har sagt lenge: Dagens strafferegime fungerer dårlig.

Med Venstre i regjering skal rusavhengige få hjelp, ikke straff.

I alt for mange år har Norge vært blant de øverste landene på den europeiske over- dosestatistikken.

Tine stakk fra Brasil på tre dager

Beskjeden fra far var ikke til å misforstå: – Du må bare komme det hjem, så fort som mulig!

Husk å stille klokken

Ja, det blir sommertid. Men stilles klokken én time fram eller tilbake?

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten