Det er store og konfliktfylte planer for Kalganehaugen – den grønne åsen like nord for Lagunen. Den nordligste delen av Kalgane er del av planen for Søråskrysset, som var på høring i vinter. Vi påpekte både i høringsinnspill og i leserinnlegg at naturverdiene i dette området ikke var kartlagt i forbindelse med planen. Fanaposten dekket saken både med artikkel og uttrykte også sin støtte i en lederartikkel.
I forbindelse med utbyggingsplanen for Kalgane – som ikke vært på høring enda – ble det i april offentliggjort to nye rapporter om naturmangfoldet, og hvilke konsekvenser dagens planer vil få for naturmangfoldet. Rapportene viser at den nordlige delen av Kalgane har store naturverdier, med eldre edelløvskog bestående av mye hassel, noe svartor og innslag av ask (sterkt truet), i tillegg til mer hardføre treslag som osp, rogn og bjørk.
Edelløvskogen har en åpenbar lokal verdi for naturmangfoldet, og vegetasjonstypen Rike hasselkratt ble i 2001 ansett for å være sterkt truet (Fremstad og Moen 2001)[1]. Vegetasjonstypen har nok ikke blitt mindre truet siden 2001. Dette er altså helt klart en bevaringsverdig vegetasjonstype.
Særlig med bakgrunn i edelløvskogen, har NNI – som har stått for naturkartleggingen – konkludert med at «i naturmangfoldsammenheng er Kalgane vurdert til nivået Stor verdi, der naturtypen hasselskog/edelløvskog og leveområde for sterkt truet treslag (ask), samt rødlistede fuglearter (grønnfink, gråspurv [og stær]), vekter tyngst i den samlede verdisettingen». NNI skriver at det er størst verdier knyttet til edelløvskogen/hasselskogen i delområde A (se figur som viser delområdene).