fanaposten.no

– Man kan regne på hvor mye mine CO2-utslipp koster verden, men vil et tall forandre min oppførsel? spør lærerstudent fra Fana, Katharina Olsen.

En ekstra øl, eller fly hjem?

Hvordan skal jeg som student tenke på miljøet når det dyreste alternativet er det mest miljøvennlige?

Meninger · Publisert 17:56, 9 nov 2018

Med et månedlig stipend som holder til nudler og billig øl, er det siste jeg vil som student å betale mer for en busstur på fem timer, enn en flytur på 40 minutter.

En bergenser har forvillet seg ned til siddisene. En gang i blant ønsker bergenseren seg hjem til mor og far, men da står en overfor to valg; fly eller buss?

Fra lånekassen får vi ca. 8000 kr til å leve for i måneden, med stipend og maksimalt lån. Dette skal da holde til leie, mat, regninger og kanskje noen kalde øl på byen en onsdagskveld. I tillegg har du på samvittigheten at 60 prosent av disse pengene du “får” hver måned en gang skal betales tilbake.

Mor og far maser om besøk og at man aldri er hjemme, mens lommeboken skriker etter helgens, tirsdagens og torsdagens festligheter. Hvor mange øl kan man heller drikke enn å betale en reise hjem til helgen? Eller hvor mange dager kan man leve på knekkebrød og nudler om man bestiller reise hjem til helgen?

I min utdanning som lærerstudent har vi lite om bærekraft og miljøsituasjonen i dag. Jeg kan notere meg en dag med forelesning om FN og bærekraft. Da hadde man undervisning og diskusjon på tvers av blant annet fagene mat og helse, naturfag og samfunnsfag.

Disse fine 17 bærekraftsmålene til FN har vi vel alle hørt om før, men vet man hva de betyr og inneholder? Hvor relevante er de egentlig når forelesere selv argumenterer imot noen av dem og uttaler for eksempel at kildesortering er unyttig. Foreleserne forteller om hvordan vi som samfunnsvitende studenter skal formidle til våre elever noe som ikke selv dagens lærere har tro på. Hvor lett er det da å påvirke disse elevene når det er nettopp deres foreldre og den generasjonen som holder samfunnet tilbake med denne tankegangen?

Så har det seg sånn at man kan regne på hvor mye mine CO2-utslipp koster verden, men vil et tall forandre min oppførsel? Ifølge magasinet 2℃ sin nettside viser tall fra 2016 at gjennomsnittlig utslipp per innbygger i Norge er 8,6 tonn CO2 hvert år. Dette er nesten dobbelt så høyt som gjennomsnittet i verden, på 4,8 tonn per innbygger. Likevel er det bare halvparten så mye som en gjennomsnittlig amerikaner slipper ut, med 16,5 tonn CO2 i året.

Men hva er gjennomsnittlig å gjøre da? Forurenser jeg mer hvis jeg tar fly frem og tilbake mellom Bergen og Stavanger, cirka en gang i måneden, kontra hvis jeg kjører bil til og fra jobb eller skole hver eneste dag?

Å fly med Norwegian koster 329 kroner for “ungdom” under 26 år. Som oftest har jeg bare med meg håndbagasje, så jeg trenger ikke betale noe ekstra for innsjekket bagasje. Fra Stavanger lufthavn til Bergen lufthavn tar det ca. 40 minutter.

Skal jeg derimot ta buss koster det med Kystbussen 409 kroner for student hvis du bestiller til riktig tidspunkt på dagen. Fra Stavanger sentrum til Bergen sentrum tar det 5 timer, hvis bussen kjører utenom Haugesund. Det er altså snakk om nesten fire timers forskjell, og prisen for dette er 80 kroner mer. Valget er ganske åpenbart hva en velger da; selvfølgelig det billigste alternativet, og det korteste alternativet. Hvem er det jeg prøver å lure ved å si at jeg ikke bryr meg om å bruke 4 timer ekstra i buss på å komme meg hjem?

Kjære politikere. I 2018 har dere endelig har økt studiestøtten til 8000 kroner til utbetaling 11 måneder i året. Det gjør det litt enklere for en student å leve, men er ikke noe bemerkelsesverdig stor forskjell egentlig.

Likevel velger dere nå å legge frem i statsbudsjettet for 2019 at stipendet kan bli kuttet. I dag får studenter 40 prosent av studielånet omgjort til stipend etterhvert som en skaffer seg studiepoeng. Fra neste høst av får en bare 25 prosent gjort om til stipend. De siste 15 prosentene av lånet blir bare omgjort til stipend hvis en fullfører en bachelorgrad.

Så hvis du for eksempel velger å bytte studieretning eller tar et årsstudium vil du ikke i denne perioden få studielånet omgjort til stipend. Hvordan skal jeg da får råd til å leve, oppleve og kose meg i studietiden min når det eneste jeg tenker på er om pengene strekker til denne måneden også?

Ikke kutt i studentenes stipendordning for å spare penger i statsbudsjettet. Det finnes andre måter å spare penger på, og det gjør det i alle fall ikke det noe lettere for studenter å leve sunt og bærekraftig når den billigste maten og det billigste fremkomstmiddelet er det som kanskje ikke er det mest miljøvennlige og bærekraftige for jordkloden vår. Øk prisene for det alternativet som er minst miljøvennlig hvis dere vil at folk heller skal velge kollektivt. Da vil det svi litt ekstra i lommeboken når en velger et alternativ som kanskje ikke er det beste for miljøet.

Det er supert med studentpriser på både fly og buss, for studenter har ofte en tendens til å bruke penger på øl enn miljøet. En eller to ekstra øl på byen svir ikke like mye som en billett til en busstur på fem timer.

Hvem er det jeg prøver å lure ved å si at jeg ikke bryr meg om å bruke 4 timer ekstra i buss på å komme meg hjem?

Bystyret: Skal vurdere Fysak-hall i Ytrebygda

Høyre ba om "Fysak light"-hall bak Fanatorget. Det ville ikke flertallet i bystyret forplikte seg til.

Vil ha fjernvarme til Midtun og Nesttun

– Vi må få et grønt skifte i Fana. Nå må Nesttun og Midtun kobles til fjernvarmenettet, sier eiendomsutvikler Rune Birkeland.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten