fanaposten.no

Elevene fra Storetveit skole tok ansvar for hvordan de kunne bidra med å realisere barn og unges rett til lek og fritid. Foran fra venstre: Didrik Matre, Sverre Paasche, Sarah Sørum Onarheim, Oda Sofie Kjelby Sørensen. Rad to: Ole Grini, Bilal Jama, Smilte Vincionyte, Åsmund Grasdal Lunde Bakerst: Mia Milde, leder Redd Barna Bergen og ordfører Marte Mjøs Persen.

Elevene på Storetveit tok ansvar

Meninger · Publisert 11:00, 16 apr 2019

I Norge deltar nesten alle barn på fritidsaktiviteter. Selv om lek og fritid er en rett for alle barn og unge, vet vi at noen barn møter på hindringer som gjør at de holdes utenfor.

Fritidsaktiviteter er en av de viktigste arenaene barn og unge har for å lære, mestre og føle tilhørighet. Så hva er det som gjør at noen barn faller utenfor? Hvordan kan Bergen kommune sørge for at alle barn får være med? Disse viktige spørsmålene har elevene Didrik, Åsmund, Ole, Sarah, Oda, Bilal, Smilte og Sverre ved Storetveit skole prøvd å finne ut av.

Gjennom faget «Innsats for andre» tok elevene fra Storetveit skole selv kontakt med Redd Barna. Der fikk de høre om hvordan de kunne bidra med å realisere barn og unges rett til lek og fritid.

Etter Redd Barna fortalte om kampanjen som tar for seg problematikken med at enkelte barn ikke får oppfylt sin rett til lek og fritid, tok elevene saken i egne hender. De spurte sine medelever og andre ungdommer i sin omgangskrets om nettopp hva det er som gjør at noen barn ikke blir inkludert på fritidsarenaer, og hva man i fellesskap kan gjøre med det.

De fikk drøssevis av innspill. Mange medelever etterspør rimeligere og gjerne mer varierte aktiviteter, men også fritidsklubber hvor barn og unge kan være sammen uten en organisert aktivitet. Innspill fra barn og unge innsamlet gjennom kampanjen viser at dette er en gjennomgående utfordring.

Når barn blir eldre blir det gjerne dyrere og større alvor i å være med på fritidsaktiviteter. Da burde man legge til rette for samlingsplasser hvor barn og unge bare kan «henge» sammen, uansett om det involverer å game, se på serier, gjøre lekser eller annet. Vi vet også at ikke alle har et trygt sted å være etter skoletid, selv om de er med på organiserte aktiviteter andre dager i uken.

En annen gjennomgående utfordring vi leser av innspillene, er det å komme seg dit aktivitetene faktisk er. Derfor blir det etterspurt både flere aktiviteter på selve skolen samt transport til steder og tidspunkter hvor fritidsaktivitetene foregår. Kollektivtilbudet er ofte tilpasset skoletiden, men ikke nødvendigvis fritidsaktiviteter etter skolen.

Fritidsaktiviteter er dessverre heller ikke alltid tilpasset barn med funksjonsvariasjoner. Kanskje mangler det en rampe? Kanskje en muntlig oversettelse av informasjon på nettsider? I en mangfoldig by som Bergen er det også viktig å ha informasjon om aktiviteter på flere språk, slik at også barn og foreldre med norsk som andremål kan få innblikk i hvilke tilbud som finnes i kommunen.

Dette er bare noen av de mange innspillene elevene ved Storetveit skole kom med, og ettersom barn og unge har rett til å bli hørt i saker som angår dem fortjener slike viktige innspill å bli hørt.

Derfor organiserte Redd Barna Bergen et møte mellom ordfører Marte Mjøs Persen og de engasjerte elevene, slik at de kunne overleve innspillene sine. Ordføreren tok seg god tid til både å lytte til og diskutere innspillene til elevene, noe som gleder oss veldig. Elevene fikk også en privat omvisning av ordføreren i det gamle Rådhuset, og fikk innblikk i hvordan Bystyret allerede jobber med å inkludere alle barn og unge i dagens politikk.

Det gjør vondt å vite at ikke alle barn får delta på fritidsaktiviteter på grunn ulike barrierer eller ekskludering. Heldigvis ser vi at politikerne er lydhøre, og at de ønsker å vite hva som kan gjøres for å sørge for at alle barn skal kunne få leke og delta i fritidsaktiviteter. Vi håper derfor at du som leser dette nettopp gjør dette: Ta kontakt med en lokalpolitiker eller gå inn på reddbarna.no/fritid med dine innspill eller forslag, så sørger vi for at ulike barn kan få leke likt.

Kollektivtilbudet er ofte tilpasset skoletiden, men ikke nødvendigvis fritidsaktiviteter etter skolen.

Trafikkontroll: For mye pynt på dashbordet og ett tonn ekstra på lasteplanet

Tettpakket sykkelstativ, et tonn med overlast og for mye dill som hindrer sikten i førerhuset preget dagens kontroll for Statens vegvesen.

Sperrer vannet til deler av Nattlandslia

Planlagt arbeid på ledningsnettet gjør at kommunen stenger vannet til deler av Nattlandslia onsdag morgen.

Storkontroll: sjekket over 40 utesteder

Utestedene i Bergen får skryt av skjenkekontoret etter storkontrollen. Likevel er kommunen kritisk til dårlig køkultur blant enkelte gjester.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten