fanaposten.no

– Lærerstreiken er over og vi må vi finne ut hvordan vi kan bøte på de negative konsekvensene streiken har hatt på elevene. Nå må regjeringen komme på banen, skriver August Simonsen i dette innlegget. Han er Venstres representant i utvalg for barn, skole og idrett i bystyret. Foto: Venstre

Elevene må få ekstra oppfølging etter lærerstreiken

Meninger · Publisert 10:01, 30 sep 2022

Lærerstreiken er over og vi må vi finne ut hvordan vi kan bøte på de negative konsekvensene streiken har hatt på elevene. Nå må regjeringen komme på banen.

Aldri før har en lærerstreik vart så lenge her i landet. På det meste var over 8200 lærere fra andre klasse til og med videregående skole ute i streik. Lærernes bakgrunn for å streike var utvilsomt legitim. Økt lønn for lærere er viktig for å sikre dyktige lærere, noe som er en viktig investering i elevenes fremtid. Men nå som streiken er over må vi finne ut av hvilke konsekvenser streiken har hatt på elevene og hvordan vi kan kompensere for disse.

En rekke faginnsatser og organisasjoner har utrykket bekymringen for langvarig streik og hvilke følger dette vil ha for barn og unge. Det er spesielt uheldig for elevene at streiken fant sted rett etter en lang pandemi med mye hjemmeskole. Dette er det fjerde skoleåret på rad hvor elevene opplever en form som avbrudd i skolehverdagen, noe som innebærer tapt læring, mangel på klassemiljø og for noen psykiske utfordringer som følge av mangel på hverdagsrutiner. Streiken kan på den måten ha langvarige konsekvenser for elevene, og som alltid er det de mest sårbare elevene som er mest utsatt.

På Stortinget stilte Venstre under streiken spørsmål til kunnskapsministeren om hvilke tiltak regjeringen vil gjennomføre for å ivareta elevene som er rammet av streiken, og hvordan regjeringen så på muligheten for å hyre inn f.eks. pensjonerte lærere og lærerstudenter for å styrke undervisningen. Venstre mener at det er regjeringens ansvar å lage en plan for hvordan det kan kompenseres for følgene av streiken. Det er foreløpig ikke gjort. Dette er ikke noe kommunene eller lærerne kan gjøre på egenhånd uten nasjonal støtte. Det vil være umulig for den enkelte lærer å ta igjen to måneder med undervisning, i tillegg til å skape et godt klassemiljø og følge opp de elevene som sliter ekstra.

Regjeringen bør vurdere å hyre inn pensjonerte lærere og lærerstudenter i en periode som en ekstra ressurs i skolen, uten at de avkortes i pensjon eller stipend. Et annet tiltak er å opprette egne fraværsgrupper som kan følge opp elever med bekymringsfullt fravær etter streiken. Et tredje forslag kan være å starte en egen helsesykepleier-telefonlinje eller tillate helsesykepleier å gå på hjemmebesøk til de elevene som trenger det. Nå må regjeringen få opp farten og sørge for at elevene får den ekstra støtten og oppfølgingen de trenger.

Fana skal kose seg i form

Herrelaget til Fana skal spille rekordmange treningskamper før denne sesongen. Dagen etter kampene står sex på treningsplanen.

Tobias Gjesdahl 17 år

Hipp hurra for Tobias Gjesdahl som fyller 17 år den 5. februar. Du er flink, hjelpsom, smart og vi er stolt av deg. Vi gratulerer og gleder oss...

Kunne du tenkt deg denne utsikten?

Fem minutter fra Lagunen, utsikt over Apeltunvatnet, tett på turområde, solceller på taket og 45 kvadratmeter å spille seg på. Kunne du tenkt deg å...

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten