fanaposten.no

Henry Berg er fanabu og Arbeiderparti-politiker.

- Det trengs en idrettsminister for idretten og hele landet

Meninger · Publisert 14:53, 11 okt 2021

Vi blir til stadighet minnet om idrettens positive betydning for ulike forhold ved samfunnsutviklingen. Dette handler i stor grad om god psykisk og fysisk folkehelse, arbeidet med integrering av ulike grupper i samfunnslivet og ikke minst dens positive effekt for barn og unges oppvekst. I tillegg bidrar den utvilsomt til grunnleggende verdier som samhold, likestilling, fellesskap, respekt og engasjement. Men blir idretten prioritert i praktisk politikk i samsvar med dens reelt store betydning og den storslåtte retorikken som til tider benyttes av oss politikere? Svaret på det er nok nei og i beste fall diskutabelt.

Senest ble dette veldig synlig i forbindelse med koronapandemien, da ikke minst breddeidretten til de grader ble rammet av regjeringens smitteverntiltak med særlig store konsekvenser for barn og unge. Men ikke nok med det, i pandemiperioden klarte vi heller ikke å arrangere internasjonale stevner og kamper her til lands etter de strengeste smittevernprotokoller. Vi måtte blant annet til Spania for å spille fotballandskamper for tomme tribuner, da dette var umulig å gjennomføre her hjemme. Det tydelige signalet fra myndighetene til toppidretten og det internasjonale idrettsfellesskapet var at vi deltar gjerne så lenge andre land tar arrangøransvar. De norske myndighetenes vi-vet-best-holdning til internasjonalt idrettssamkvem under pandemien er nok blitt lagt merke til også utenfor landets grenser.

LES OGSÅ: Lokale klubber bak idrettsopprop

Et annet eksempel på hvordan rammevilkårene for idretten forvaltes politisk, gjelder ordningen med spillemidler til bygging og rehabilitering av idrettsanlegg. Ordningen gjelder både for offentlige og private byggherrer og forvaltes av Kulturdepartementet med tilhold i Oslo. En stor utfordring med dagens praktisering av ordningen er at midlene utbetales opptil flere år etter ferdigstillelse av anleggene, som da fører til en unødvendig og fordyrende mellomfinansieringsperiode. I Vestland er ventetiden for tiden 3-4 år, mens det i Oslo tar ca 2 måneder. Det er nok noen der ute som har oppfattet det slik at hele potten med spillemidler går til delfinansiering av idrettsanlegg, noe som på langt nær stemmer.

Tildelingen for 2021 viser dette klart. Av en pott på 3,2 milliarder er 1,5 milliarder fordelt til idrettsanlegg i kommunene. Resterende 1,7 milliarder er blant annet fordelt med 750 mill som grunnstøtte til Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité, 420 mill i tilskudd til lokale lag og foreninger og 150 mill til prioriteringer i regjeringens Idrettsstrategi. På bakgrunn av nevnte forhold virker tiden overmoden for en gjennomgang av ordningen både med hensyn til regler, praktisering og finansiering. Helt grunnleggende når det gjelder vurdering av finansieringen vil være spørsmålet om hva spillemidlene skal prioriteres til og hva som skal dekkes over statsbudsjettet. Fordeling og prioritering av midlene bidrar i dag til urimeligheter som ikke kan fortsette.

Avslutningsvis; hvilken betydning har navnet til et departement for prioritering av tilhørende ansvarsområder? Jeg heller nok til at navnevalget sender et tydelig signal fra regjeringen til omverden om vektlegging og betydning. Vi er i disse dager i ferd med å gjennomføre et regjeringsskifte, og da kan det jo være at de involverte partier velger å synliggjøre idrettens betydning gjennom navnet til idrettsdepartementet. For meg må navnet gjerne bli Idrett- og kulturdepartement eller Idrett- og folkehelsedepartement. Og kanskje attpåtil får vi en idrettsminister fra Vestland, noe som for min del vil føre til økt forventning til at arbeidet med å forbedre idrettens rammevilkår vil bli prioritert de kommende årene.

Bybanesaken: Rødt urokkelige før skjebnemøtet mandag

Rødt sier det ikke er aktuelt for dem å endre mening i bybanesaken dagen før ordfører Rune Bakervik (Ap) skal forsøke å avklare den kaotiske...

E39 åpnet etter påkjørsel: – Trafikken går som normalt

Det oppsto kø i begge retninger etter to personbiler krasjet på Osvegen søndag formiddag.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten