fanaposten.no

Det store klimaparadokset

Meninger · Publisert 09:16, 27 nov 2018

Her på vår lille klode, i et uendelig stort og kaldt verdensrom på minus 273 grader, mottar vi en enorm varmemengde fra solen hvert eneste minutt. Da sier det seg selv at vi må sende ut til verdensrommet akkurat like mye, for ikke å brenne opp eller fryse i hjel

Denne hårfine balansen har funket perfekt gjennom tusener og millioner av år, takket være vår tynne lufthinne, atmosfæren, med en finurlig miks av gasser. Noen av disse gassene, klimagasser som bl.a. CO2, slipper lett gjennom de lyse varmestrålene fra solen, men holder igjen på de mørke strålene som vi sender ut til verdensrommet.

Så, i løpet av bare et par hundre år, tilfører vi plutselig svære mengder CO2 til denne atmosfæren. Ved å brenne opp jordskorpens fossile lagre av kull, olje og gass gir vi jorden et ekstra varmeplagg, og temperaturen øker.

Dette har vi visst i hundre år uten å gjøre noe med det, først fordi vi ikke forsto alvoret, deretter fordi fossilbransjen engasjerte sterke økonomiske og politiske motkrefter.
Dessuten er fossilt drivstoff ekstremt billig. Vi betaler jo ikke jordkloden for de ressursene vi tapper den for, vi betaler ikke til vår felles atmosfære for å ta i mot avfallsstoffene, og vi betaler heller ikke for at arter fortrenges eller utryddes på grunn av klimaendringene.

Det store paradokset er at vi i løpet av bare en time får like mye energi fra solen som vi mennesker bruker i løpet av et helt år.

Med vår kløkt og klokskap, økonomi og ressurser, har vi utviklet romfart og satellitter, mikroelektronikk og digital kommunikasjon, atombomber og fjernstyrte raketter, heller enn å nyttiggjøre oss mer av den gratis solenergien som strømmer forbi oss.

Dette til tross for at solen skinner hele tiden, vinden blåser og bølgene slår. Det heter seg at solenergi har vært for dyrt. Betyr det at prisen for å forsvare oss mot ødeleggelse av hele vårt livsgrunnlag er for høy? Ved forsvar mot eventuelt væpnet angrep bruker vi ikke tilsvarende sammenlikning av priser.

Trump vil at vi skal bruke minst 2 % av nasjonalproduktet på militært forsvar mot hverandre. Kanskje burde vi bruke like mye på forsvar av våre felles livsbetingelser på denne kloden.

Det store paradokset er at vi i løpet av bare en time får like mye energi fra solen som vi mennesker bruker i løpet av et helt år.

To fikk kjøreforbud, en ble avskiltet

To kjøretøy fikk bruksforbud og et ble avskiltet da Statens vegvesen gjennomførte kjøretøykontroll i Fana tirsdag.

Krafttak for å inkludere flere i arbeidslivet

Nesten én av fem i arbeidsfør alder står utenfor arbeidslivet. Mange med nedsatt funksjonsevne og hull i CV-en sliter med å komme seg inn i...

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten