fanaposten.no

Gjert Moldestad (til v.) står over vinterens VM i Qatar, blant annet i sympati med fremmedarbeiderne som har bygget anleggene, under grusomme forhold. På det øverste bildet seg vi Khalifa-stadion, der England spiller sin åpningskamp mandag. Foto: NTB

Derfor skal ikke jeg se fotball-VM

Meninger · Publisert 12:15, 19 nov 2022

Straks starter VM i fotball, et av klodens aller største idrettsarrangement. For oss som liker fotball er det antageligvis det gøyeste vi kan se på. Flere uker hvor de beste nasjonene og de beste spillerne i verden skal kjempe om å bli den aller beste. VM betyr finesse, lekkert spill og herlig stemning. Mange har gode minner fra tidligere VM, ofte da man vokste opp, hvor man fikk boltre seg foran tv-en for å se sine store fotballhelter. VM er en fest for supportere, spillere, de som jobber med fotball og de som lager tv.

For min del ville jeg normalt sett gledet meg til fotball-VM, men i år har jeg ikke tenkt å se et eneste sekund av mesterskapet.

Det er nemlig utenkelig for meg å la meg underholde av et mesterskap som skal spilles på gravplasser, på stadion og infrastruktur bygget av slavearbeidere, i et land som har kjøpt mesterskapet ved hjelp av korrupsjon i en nasjon som ikke har noen som helst fotballhistorie.

For tusenvis har mistet livene sine i forferdelige arbeidsforhold, og enda flere har jobbet lange dager i intens varme for knapt noen penger som helst. Et moderne slaveri.

Et VM i et land som arresterer journalister og de som ønsker å ytre sin mening. Som skal begrense hva som kan sendes under VM. Et land som har ekstremt strenge lover mot sin lhbt+ befolkning, som torturerer og arresterer de som ikke er slik regimet vil man skal være.

Qatar har brukt milliarder av kroner på å kuppe klodens flotteste idrettsarrangement, de har gått over lik (bokstavelig talt) for å kunne smykke seg med tittelen VM-vert. Jeg klarer ikke å se forbi det grusomme som har skjedd der nede og kun konsentrere meg om fotball.

Jeg bruker min forbrukermakt og sier nei takk til å ha noe som helst med mesterskapet å gjøre. Jeg har liten makt, men jeg har prinsipper. Jeg går ikke på kompromiss med dem kun fordi det er VM.

Så har jeg samtidig lyst å påpeke at NRK, TV2, journalister, fans og andre i fotballen selvsagt skal få lov å gjøre opp sin egen mening. Men jeg håper alle og enhver som liker fotball gjør seg en liten vurdering av hva dette mesterskapet innebærer, at man våger å si til seg selv mer enn bare: «Jeg har lyst å kose meg med fotball og lar politikk være politikk» For ofte ser jeg nettopp dette argumentet når noen påpeker det som skjer: «kan ikke vi få lov å se på fotball og holde alt det andre unna?».

Det er akkurat det Qatar håper vi skal gjøre. Mens de har gjort fotball til storpolitikk ved å sikre seg VM, sponse store fotballklubber og kjente fotballhelter, vil de at vi ser bort i fra menneskerettighetsbrudd, manglende pressefrihet og korrupsjon. De vil at vi skal være fotballfolk med store skylapper på som ignorerer alt annet. Jeg har så klart forståelse for at mange har lyst å se sin egen nasjon spille, eller å se de aller beste spillerne som møter hverandre på banen. Men til hvilken som helst pris?

For dette går ikke bare utover arbeidere og minoriteter, men alle vi som er glad i fotball. For om ikke vi på et eller annet tidspunkt setter foten ned og sier at vi ikke lengre kan akseptere det som skjer i fotballens navn, når får vi da slutt på uretten? Hvordan kan vi da sikre oss at ikke mesterskap blir lagt til lignende steder på nytt? Skal vi ha en ny Qatar-sak om ti år?

Jeg er redd det bare blir verre.

Saudi-Arabia har allerede annonsert at de ønsker å arrangere VM i 2030, og de går Qatar en høygang når det gjelder brudd på menneskerettigheter. Skal vi tillate at de også får arrangere VM? Hva med Nord-Korea? De har sikkert også lyst å få sole seg i glansen av et fotball-VM.

For min del handler dette om hva jeg har mage til. Jeg klarer ikke å se forbi alt det grusomme som har skjedd i Qatar og kun kose meg med fotballen. Det går ut over gleden, det går ut over interessen og det bryter med hva jeg mener fotballen kan akseptere.

God sending!

Jeg bruker min forbrukermakt

Serieforfatteren Torill skriver ett kapitel om dagen

Torill Karina Børnes fra Espeland i Blomsterdalen feirer i år 10 årsjubileum som serieforfatter. Jubileet feirer hun med en ny serie fra Fjærland.

Fly mistet all motorkraft over Flesland

Et Widerøe-fly var en kort periode helt uten motorkraft under innflyging til Bergen lufthavn i januar 2020. Det kommer fram i en rapport fra...

Noen som savner denne?

Lørdag ble denne pappesken funnet på busstoppet ved Rema 1000 Lagunen.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten