fanaposten.no

– Jeg ønsker at Bergen skal stå i front for inkludering i arbeidslivet, skriver bystyrerepresentant for Høyre, Eivind H. Hermansen.

Den viktigste inkluderingen skjer på arbeidsplassen

DEBATT: Det finnes ingen bedre velferd enn muligheten til å jobbe, betale skatt og forsørge seg selv.

Meninger · Publisert 18:58, 12 mai 2019

Mangfoldet i Bergen gjenspeiler ikke bare de som kommer fra et annet land, med annerledes hudfarge, religion eller kultur. Det handler også om at de som er i utenforskapet i arbeidslivet også skal være med å bidra. Mennesker med ulike grader av funksjonshemninger og andre utfordringer faller utenfor fellesskapet i arbeidslivet.

I Norge er 44 prosent av mennesker med funksjonsnedsettelse i arbeid, mot minst 73 prosent i befolkningen for øvrig. Ifølge Statistisk sentralbyrå har cirka 15 prosent av befolkningen funksjonsnedsettelser; alt fra syns- og hørselshemming, til ulike former for bevegelseshemning. Dette er mennesker som kan bidra, og vise at mangfold er en berikelse for samfunnet. Jeg ønsker at Bergen skal stå i front for inkludering i arbeidslivet.

Da må vi ta innover oss at vi er forskjellige og at vi har ulikt utgangspunkt for å kunne delta i arbeidslivet. Det å ha et arbeid å gå til er med på å øke livskvaliteten til den enkelte. Det å få muligheten til å delta utfra den enkelte sitt ståsted i livet er viktig, og det er vårt ansvar å legge til rette for at det kan fungere.

Derfor ønsker vi i Bergen en Traineeordning for mennesker med funksjonshemninger, hvor de kan få arbeidserfaring og muligheten til å bidra. Inspirasjonen er hentet fra Oslo, hvor Arbeiderpartiet har stått i spissen. De har nå 25 ansatte i denne kategorien. I Bergen er det bare tre. Vi foreslo å lære av Arbeiderpartiet i Oslo og sendte inn samme forslag i bystyret i Bergen. Det stemte byrådet ned, Arbeiderpartiet ville ikke lære av sine kolleger i Oslo. De ville ikke lytte til gode forslag.

Høyres ordførerkandidat Hilde Onarheim møtte Mats, han sitter i rullestol og er utdannet vernepleier. Selv om Bergen mangler ansatte i omsorgssektoren og aktivt søker mannlige ansatte er han fortsatt arbeidsledig. En av hans største drømmer er muligheten til å jobbe og beskjeden hans er klar, han ønsker ikke sympati men muligheten til å bidra.

Målet for Høyres politikk er at alle skal kunne delta. Erna sa det best i sin tale til NHO: «Vårt arbeidsliv må også ha rom for mennesker med utenlandskklingende navn. For dem som ikke går på jobb, men som ruller på jobb. For dem som har hatt det vanskelig en periode, og fått et hull i CV-en. Noen må altså gi disse en sjanse.»

Bergen skal være best på inkludering, og vi skal være byen for alle. Da må arbeidslivet være for alle og vi må aktivt jobbe for at flere slipper til. For det finnes ingen bedre velferd enn muligheten til å jobbe, betale skatt og forsørge seg selv.

La oss jobbe sammen for ungdommen – på tvers av alle etater og organisasjoner

Kunne vi ha klart å etablere en organisasjon på tvers av alle etater og organisasjoner?

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten