fanaposten.no

– Når helsesykepleiere i skolehelsetjenesten blir omdisponert til å jobbe andre steder, gir det et signal om at barn og unge ikke er så viktige, skriver Kristin Ørmen Johnsen.

Den viktigste døren må være åpen for barna våre

Meninger · Publisert 07:26, 29 sep 2020

Våren ble ikke som den pleier å være. Ingen barn lekte ute i skolegården, i barnehagen eller i gatene. Heller ikke høsten blir som den pleier fordi korona-pandemien fortsatt setter begrensninger for livene våre. Vi voksne kan takle det, men det gjelder dessverre ikke alle barn.

Altfor mange helsesykepleiere er dessverre fortsatt omplassert fra skoler og helsestasjoner for å jobbe med koronaberedskap. Det gjør meg svært bekymret. Skoleåret er så vidt i gang, mange barn har gledet seg lenge til å se igjen venner og lærere. Mange har også behov for å snakke med skolens helsesykepleier. En de kan prate med når livet er vanskelig, en de kan stole på og få trøst av.

Det tar tid å bygge gode relasjoner mellom voksne og barn. Helsesykepleierne må være der barna er for å bygge den tilliten som trengs for å avdekke vold og overgrep. Helseminister Bent Høie har lenge vært tydelig på at helsesykepleiere skal skjermes. Helsesykepleierne selv sier de er bekymret for barn de ikke får fulgt opp. Landsforeningen for helsesykepleie forteller om en situasjon som endrer seg fra dag til dag rundt om i kommunene. Det er tydelig at når det oppdages smitte i en kommune er det svært ofte at helsesykepleiere blir omdisponert på kort varsel og på ubestemt tid. Det blir en uforutsigbar og håpløs situasjon for alle. Særlig med tanke på at vi nok kommer til å være i denne situasjonen i lang tid fremover.

Når helsesykepleiere i skolehelsetjenesten blir omdisponert til å jobbe andre steder, gir det et signal om at barn og unge ikke er så viktige. Det kan undergrave den viktige jobben helsesykepleierne gjør. Mange barn og unge har ikke fått det tilbudet de har behov for under pandemien. Det er flere årsaker til det, men nå som nytt skoleår er i gang igjen må vi forvente at kommunene prioriterer dette.

Man trenger ikke å være helsepersonell for å betjene korona-telefonen, foreta smittesporing eller gjennomføre testing. Nå må kommunene være flinke til å tenke alternativer, og gi opplæring til annet personell slik at helsesykepleierne kommer seg tilbake til skolene og helsestasjonene. Barn og unge har krav på en skolehelsetjeneste, det står i kommunehelsetjenesteloven. Hvis barna våre ikke får det de har krav på, må tilsynsmyndighetene gripe inn.

Vi må alle trå til i en krisesituasjon. Jeg skjønner at situasjonen er vanskelig for mange kommuner, men det skal ikke gå utover barna våre. Nå må vi få helsesykepleieren tilbake til barn og ungdom som trenger dem. Jeg forventer at kommunene er seg sitt ansvar bevisst, og sørger for at ingen barn eller ungdom opplever at den viktigste døren på skolen er stengt.

Barn og unge har krav på en skolehelsetjeneste

63 nye tilfeller - ansatt ved Øvsttunheimen smittet

Kommunen melder om høyt antall smittede fredag. Samtidig er testkapasiteten på legevakten sprengt.

Kjøkkenbrann på Suitellet slukket

Fredag formiddag var det branntilløp på Quality Hotel Edvard Grieg.

Steinar fra Bjarg dømte 1.-divisjonskamp med én tilskuer

– Det var ganske spesielt, sier Steinar Hauge.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten