fanaposten.no

Det er flere problematiske sider ved å privatisere utarbeidelse av ny lov. For det første – vi har tradisjon for en uavhengig, åpen og inkluderende lovprosess her i landet. Hvor skal enkeltpersoner og interessegrupper nå henvende seg når loven er under utarbeidelse? Foto: Stian Lysberg Solum/NTB scanpix

Demokrati på anbud

Meninger · Publisert 20:50, 22 jul 2020

I disse dager løper fristen ut for en av de merkeligste anbudsprosessene i Norge på lang tid. Næringsdepartementet besluttet i juni å sende oppgaven om å lage ny foreningslov ut på anbud som en hvilken som helst annen vare eller tjeneste. Lovprosessen er blitt privatisert.

Staten bruker anbud til å kjøpe inn varer og tjenester. Mye er fornuftig, mens andre ting er uegnet å legge ut på anbud. Det å lage lover er eksempel på noe som er uegnet for kjøp og salg i et marked.

LES OGSÅ: Geitanger bygg med eventyrlige tall: – Hadde 30 prosent vekst i juni

Parlamentarismens far, Johan Sverdrup, ville nok snudd seg i graven når han ser hvordan partiet hans har utviklet seg og hva regjeringen driver med.

Privatisering av lovarbeidet har møtt sterk kritikk. Professor i forvaltningsrett ved Universitetet i Oslo, Eivind Smith, mener det er spesielt at staten lyser ut kjerneoppgaver som å forberede lover. Førsteamanuensis ved Universitet i Oslo, Jon Christian F. Nordrum, har skrevet et grundig innlegg om hvorfor anbudsregimet er en trussel for den norske lovgivningstradisjonen. Senterpartiet støtter denne kritikken.

Det er flere problematiske sider ved å privatisere utarbeidelse av ny lov. For det første – vi har tradisjon for en uavhengig, åpen og inkluderende lovprosess her i landet. Hvor skal enkeltpersoner og interessegrupper nå henvende seg når loven er under utarbeidelse? Vanligvis kan ulike aktører kontakte enten departementet eller den fagperson som har fått delegert ansvar for å utarbeide et utkast underveis i prosessen.

LES OGSÅ: – La oss elever velge eksamensfag selv

Dette blir nå vanskeligere og uryddig hvis for eksempel advokater fra firma A må be om å få gi innspill til advokater i firma B som «vant» anbudet. For det andre kan en stille spørsmål om offentlighetslova gjelder ved slike innspill? Må et privat advokatfirma utgi informasjon om innspill og mottatt post på samme måte som et departement eller universitet?

Det kan virke som regjeringen i sin jakt etter effektivitet og ønske om å fremstå som handlekraftig tar snarveier der de kan. Lovarbeid på anbud gjør det lettere å styre prosessen og slippe motstemmer fra professorer og andre som normalt utfører dette arbeidet.

Senterpartiet er kritisk til denne utviklingen og vil sterkt oppfordre regjeringen til å bevare norsk lovgivningstradisjon som strekker seg fra Eidsvolls Riksforsamling i 1814 til i dag fremfor å hoppe på privatiseringstoget for enda flere av statens kjerneoppgaver.

Om denne utviklingen får fortsette kan vi ikke vite hvor det vil ende. Vi vet fra før at det er tette og nære bånd mellom folk i regjeringen og regjeringspartiene og PR-bransjen. Kan det Venstre og regjeringen har startet på ende med at for eksempel First House i fremtiden vinner anbud med å lage lover? Mitt råd er at vi ikke går i gang med dette – men slår fast at utarbeidelse av lover ikke skal legges ut på anbud. Lovgivning er og skal være demokratiets kjerneoppgave.

LES OGSÅ: – Dette har blitt den nye samlingsplassen i Fana

Det å lage lover er eksempel på noe som er uegnet for kjøp og salg i et marked.

Daniels løsning under streiken: Telttur på ubestemt tid

– I dag tidlig våknet jeg av at det var masse hjort oppi skauen! sier lærer Daniel Aleksander Hansen ved Kaland skole.

To koronasmittede ved Midtun skole

To personer tilknyttet 5. og 7. trinn på Midtun skole har fått påvist covid-19. Smittevernkontoret driver nå smittesporing av nærkontakter.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten