fanaposten.no

Geir Mjukic Elgsaas er leder i Fana Ap.

Debatt: Vi trenger en sterkere velferdsstat og mer solidaritet!

Meninger · Publisert 10:19, 28 aug 2020

Koronapandemien har vist oss verdien av en velferdsstat, sterke fellesskap og solidaritet. Nedstengingen av store deler av samfunnet, samtidig som at vi fikk en akutt krise i oljeindustrien sendte hundretusener av arbeidstakere ut i arbeidsledighet. Både enkeltmennesker og samfunn opplevde det største økonomiske sjokket i vår tid. Samtidig næret vi frykt for liv og helse. Rapportene fra Italia og andre land skremte oss alle. Ville helsevesenet klare påkjenningen? Ville smitten ramme meg? Min familie? Hvor mange vil dø?

Vi har klart oss bra gjennom den første bølgen. Relativt få har mistet livet, smittefrekvensen er lavere, arbeidsledigheten på grunn av viruset avtar og samfunnet begynner å komme til hektene. Stortinget tok ansvar og plusset kraftig på Regjeringens forslag til krisetiltak. Et sterkt fellesskap var i stand til å bevilge store summer for å dempe de økonomiske virkningene av krisen, et sterkt helsevesen var rustet til å håndtere selve pandemien og landets innbyggere var solidariske; avstandsregler ble overholdt og vi begrenset sosial omgang.

Vi har også oppdaget hvem som er «samfunnskritisk personell», hvem som stod i første linje og sørget for at vi andre kunne konsentrere oss om å holde oss friske og unngå å smitte andre. De «usynlige» arbeidstakerne ble plutselig samfunnets helter. Barnehageansatte, butikkansatte, bussjåfører, helsepersonell, lærere, transportarbeiderne og mange fler som ellers får liten oppmerksomhet ble våre hverdagshelter.

Vi kan trekke flere lærdommer av dette: de store utfordringene møter vi best i fellesskap.Velferdsstaten trenger muskler når det røyner på. Lønn og status sier ingenting om betydningen av arbeidet som gjøres.

Disse lærdommene må få betydning for hvordan vi utvikler samfunnet videre. Det er Stortingsvalg neste år. Arbeiderpartiet vil styrke og bygge ut velferdsstaten. Vi vil redusere forskjellene mellom folk. Målinger viser at tilliten til politikere og regjering i sum har blitt styrket under koronakrisen, men i den gruppen som har lavest utdanning har den blitt svekket. Dette er et tegn på at store grupper føler seg oversett. Arbeiderpartiet vil ha en retning i samfunnet som motvirker det. Alle skal med.

I de nærmeste månedene skal partiene bestemme hvem som blir deres kandidater til Stortingsvalget. Politikken er det viktigste i et valg, men valg av kandidater har også stor betydning. Nå trenger vi politikere som forstår hvor de kommer fra, og som kan snakke både med og for, vanlige folk og velgere. Fanabuen og byens ordfører, Marte Mjøs Persen, har gjennom hele sitt politiske liv vært en varm forkjemper for en velferdsstat som rekker frem til dem som trenger det. Som ordfører har hun like gjerne kjempet for renholdernes arbeidsvilkår som for kommunal krisepakke til næringslivet under koronapandemien. Som politiker har hun alltid vært en varm talskvinne for dem som trenger vår støtte, slik at vi alle i felleskap kan bygge et bedre samfunn. Styret i Fana og Ytrebygda Arbeiderparti har Marte som kandidat til førsteplassen på Hordaland Arbeiderpartis valgliste 2021.

Gneist-medaljen kom til slutt

Herman Ellingsen løp inn til Gneists første medalje på mesterskapets siste individuelle øvelse.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten