fanaposten.no

Byråd Thor Haakon Bakke fikk magne spørsmål fra naboene på Skjold da han møtte dem i juni. Foto: Terje Bringsvor Nilsen

Debatt: Vi må gjøre jobben vår, Thor Haakon

Meninger · Publisert 08:23, 19 aug 2020

Både du og jeg har viktige jobber. Dette er et valg vi har tatt, eller i ditt tilfelle har blitt stemt fram av innbyggerne til å ta.

Jeg er sykepleier og mor til tre små. Du er byråd for klima, miljø og byutvikling, samt småbarnsfar. I begge jobbene våre har vi et stort ansvar. Vi må stå inne for våre beslutninger og være ærlige.

Kjære Thor Haakon Bakke, nå må du ta et valg.

I avisinnlegget 22/6-20 er overskriften din: «Mer krav til byutvikling skaper mer liv mellom husene». På Skjold er det utbygger som står for utviklingen og det eneste som kommer mellom husene er asfalt og høyblokker.

I juni var du på befaring hos oss på Skjold. Vi sto sammen og så på høyblokken som nå ferdigstilles ved bybanestoppet. Vi klager ikke over de 80 leilighetene, sånn er det i fortettningssonen. Saken blir en annen når utbygger nå vil doble prosjektet. I tillegg er det flere store utbyggingsprosjekter langs den lille runden vi gikk med deg i nabolaget. Det vil komme nærmere 300 leiligheter på en fire minutters spasertur. Hvis du godtar dette kreves det mer enn bare et breiere fortau. Det trengs en plan, en helhetlig plan.

LES OGSÅ: Byråden: En byutvikling for mennesker og miljø

Det som er skremmende i seg selv er at din egen etat: plan- og bygningsetaten varslet at de sterkt anbefalte byggestopp på Skjold for å lage en helhetlig plan, en områdeplan. De sier altså at dette er nødvendig for området. Det som da er enda mer skremmende er at du velger å ikke høre på de.

På spørsmål fra oss var ditt svar at du kunne ikke gå for byggestopp fordi KPA var såpass nylig vedtatt. Du kan altså ikke høre på de som jobber med dette til daglig, de som sitter i din egen etat? De roper varsku her.

Nå må vi stoppe opp litt. Du bruker KPA som unnskyldning, men det er nettopp KPA du sier skal danne en bedre byutvikling hvor ikke utbyggere skal bestemme/ tilfeldighetenes by.

LES OGSÅ: Er riving av hus god klimapolitikk, Thor Haakon?

Men hvordan kan du nå si at blokken ved bybanestoppet er «bygget» og vedtatt av tidligere byråd, mens nå skal alt bli mer helhetlig når du gjør akkurat det samme som de ved å godta en tro kopi?

Ved bybanestoppet Skjold vil vi gå fra ni eneboliger til 160 leiligheter. I KPA står det at det skal bygges slik at barnefamilier kan flytte inn og bo i nærhet til «alt» og dermed klare seg uten bil. Men nå sier utbygger selv at dette ble vanskelig. Det viste seg at de fleste som kjøpte de 80 leilighetene er eldre som flyttet fra hus til leilighet. Hva gjør vi da Bakke? Ikke for å legge svaret i munnen på deg, men dobler vi og ser hva som skjer med de neste 80 leilighetene? Er dette i tråd med KPA?

Mange nye leiligheter vil utvilsomt føre med seg økt trafikk. Det bygges parkeringsplasser og utbygger reklamerer med 15 minutters kjøretur til Bergen sentrum. Er dette miljøvennlig Bakke? Er det et løft for nabolaget?

Du sier at utbygging uten en helhetlig plan for nabolaget ikke er en god byutvikling. Men hvorfor vil du ikke gå med på å lage nettopp denne planen? Både du og jeg må ta ansvar i jobbene våre, her har du en jobb å gjøre, og den må gjøres NÅ.

Videre sier du at når det bygges nye boliger skal det bygges parker, lekeplasser, barnehager, skoler og møteplasser. Hvem skal stå for dette? Utbygger får i dette tilfelle to krav: De må ha en felles hageflekk for de som bor i blokken, og de må lage en snarvei fra blokken og inn til et allerede etablert grøntareal som eies av kommunen. For å lage stien må utbygger ta seg tilrette i private hager hvor de skal asfaltere fram en sti (stien som brukes i dag er vel 100 meter bortenfor).

Hva får nabolaget Bakke? Ingenting? Ødelagt hage og en ny sti slik at vi kan gå ned og vinke til de som flytter inn?

Har du et annet svar vil jeg gjerne ha det.

Jeg forstår ikke hvorfor barna skal bli taperne. Barna på Skjold skole, i likhet med resten av barna i Norge, har ikke stemmerett. Det blir vår oppgave som foreldre å tale deres sak. Skolen ligger (dessverre) rett ved bybanestoppet. Skoleplass og klasserom er vendt mot bilveien og de nye blokkene. Det er allerede vist at den nyoppførte blokken vil reflektere støy fra bilveien. Skolen hadde ikke blitt godkjent i dag med uteareal og klasserom vendt mot veien. Du opplevde selv at det var vanskelig å snakke sammen når vi sto ved veien. Slik har barna det hver dag. Hva gjør vi når dette allerede er et faktum? Kjører vi bokstavlig talt på og dobler? For ikke å snakke om byggeprosessen som vil bli en sammenhengende periode på fire år. Det er ekstremt høyt støynivå under hele byggeperioden, for ikke å snakke om støvet. Kan vi godta dette i så mange år for de samme barna, Bakke?

Er dette en politikk du kan gå god for?

Fortetting er greit, men når er det nok for ett og samme område? Hva koster det å se helheten her Bakke? Er vi redde for svaret fra en områdeplan som direktøren for plan- og bygningsetaten etterspør?

Trenger du mer tyngde er det flere etater som ytrer sin bekymring for utviklingen herav Bymiljøetaten, Statens Vegvesen, Miljørettet Helsevern og Byantikvaren for å nevne noen.

Byutvikling tar tid sier du. Men hvorfor stopper du ikke det din egen etat sier at du bør stoppe? Vil du vente til de er i gang med byggingen slik at du da kan si at det er for sent? Men da er det faktisk du, Thor Haakon, som har tatt den avgjørelsen. Det er forsåvidt helt greit hvis du mener det. Men da må du stå inne for det. Du kan faktisk ikke si du skaper god byutvikling når du ikke hører på din egen etats anbefalinger.

Vær ærlig, det er alt jeg ber om. Hvis du mener at utbyggere skal få bestemme hvordan byen vår skal utvikles, så er det greit, bare si det. Ikke gjem deg bak noe, særlig ikke KPA.

Nå må jeg på jobb for å gjøre min jobb, så håper jeg du er på jobb for å gjøre din jobb.

Regjeringen letter på korona-tiltakene

Ny fase i regjeringens koronastrategi – letter på noen av de nasjonale koronatiltakene

Busstreiken: Gjennopptar meklingen

Riksmekleren har innkalt partene i konflikten til et møte onsdag.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten