fanaposten.no

Enhetsleder Kjerstin Eikrem (t.v) informerte beboerne på et fellesmøte. Her sitter Stein Richard Johnsen, Randi Svendsen og Anne Gerd Johansen nærmest. Foto: Terje Bringsvor Nilsen

Debatt: – Ta til fornuft og behold tilbudet på Olderhaugen

Glem formaliteter om trygdebolig kontra omsorgsbolig, glem paragrafrytteri og vis fleksibilitet, skriver Randi Arnesen.

Meninger · Publisert 15:30, 3 feb 2020

At tilbudet til de eldre på Olderhaugen er planlagt nedlagt er helt uforståelig og stikk i strid med det som Bergen kommune og sittende byråd hevder er deres eldrepolitikk. All ros til Fanaposten som har gitt denne saken god spalteplass fredag 31. januar og til opposisjonspolitikerne, Hilde Onarheim (H) og Marte Monstad (Frp) som markerer sterk motstand mot vedtaket. Måtte de og deres partikollegaer i bystyret virkelig lykkes med å få dette vedtaket omgjort!

Om boligene på Olderhaugen er trygdeboliger eller omsorgsboliger, og hvilken etat de ligger under, burde være underordnet det faktum at dette fellesskapet faktisk fungerer til glede for de eldre beboerne for en rimelig penge.

Jeg har selv en gammel mor som er så heldig å ha fått omsorgsbolig i Odinsveg Bosenter, hvor det hver dag serveres frokost, middag , kaffekos og kveldsmat. Ja, her er det virkelig fullpensjon for dem som ønsker det. I tillegg er det på hverdager hyppige fellesaktiviteter i miljøstuen sånn som andakt, bingo, trening, konserter, sang og dans m.m.

Her kan de eldre ha et fullverdig, aktivt og sosialt liv innenfor husets vegger. Dette er særlig viktig om man lider av kognitiv svikt eller er bevegelseshemmet, og derfor ikke tør eller klarer å bevege seg mye utomhus. Som pårørende er jeg utrolig takknemlig for dette tilbudet, og jeg unner virkelig, i rettferdighetens navn, de eldre på Olderhaugen å få beholde det beskjedne tilbudet de har. I tillegg til at de eldre på Olderhaugen har glede av tilbudet, så må jo dette være en veldig kostnadseffektiv måte å drive eldreomsorg på for Bergen kommune.

Byråd for eldre, helse og frivillighet Beate Husa (Krf) foreslår i Fanaposten at matserveringen og aktivitetene på Olderhaugen kan drives av frivillige når de inndrar miljøarbeiderstillingen. Dette er etter mitt syn helt urealistisk. Man kan ikke basere servering av frokost og middag 5 dager i uken på mer eller mindre tilfeldig frivillig innsats. Både tidspunktene på dagen og omfanget gjør dette urealistisk. Frivillig innsats representerer en enorm ressurs for omsorg og aktivitet i eldreomsorgen, men den må komme i tillegg til den daglige basisaktiviteten som ansatte yter. Jeg har selv god erfaring fra frivillig arbeid i sykehjem og omsorgsboliger gjennom organisasjonen Sykehjemsdansen.

Det er utrolig kjekt og givende å delta i dette frivillige arbeidet og flere burde se seg anledning til det, men skal frivilligheten fungere optimalt, er vi avhengig av å ha en ansatt som koordinator og kontaktperson på den aktuelle plassen. Frivillige kan utvilsomt yte et betydelig bidrag til aktivitet og miljø på Olderhaugen, men de må komme i tillegg til, ikke i stedet for, miljøarbeideren.

Jeg håper virkelig at man tar til fornuft og gjør vedtak om varig opprettholdelse av miljøstuen på Olderhaugen. Glem formaliteter om trygdebolig kontra omsorgsbolig, glem paragrafrytteri og vis fleksibilitet. Målet må vel være å gjøre det best mulig for flest mulig, uavhengig av hvilken etat tiltaket sorterer under!

Åpner opp noen ferieland, og ønsker flere turister velkommen til Norge

Nå åpnes det opp for at nordmenn kan reise på ferie til en rekke land i Europa. Men husk at du kan havne i karantene på returen, hvis et land...

Glemmer vi fort?

Fredag kommer regjeringen med en oppdatert liste over reiseråd. Folkehelseinstituttet har laget en oversikt over hvilke land som har koronasmitten...

Trafikkplan setter sinnene i kok på Skjold: Vil ta friluftsområde til parkering

En plan om å stenge Skjoldstølen for biltrafikk og gjøre grøntområde til ny parkeringsplass, opprører nabolaget på Skjold.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten