fanaposten.no

Hilde Onarheim

Debatt: Svarer på MDG-kritikk

I Fanaposten 4. september mener MDGs Christine Ødegaard at Høyre er kunnskapsløse.

Meninger · Publisert 08:28, 8 sep 2020

I Fanaposten 4. september mener MDGs Christine Ødegaard at Høyre er kunnskapsløse. Sterke ord fra en PH.D.-kandidat. Alt Høyre foreslår: En testordning hvor pasienter med muskelskjelettplager kan bestille tid hos kiropraktor direkte via resepsjonen hos legen, eller legen selv.

Mye god helsehjelp forsvinner i dårlig organisering. Tjenestetilbudet i helsevesenet henger derfor sammen med måten det hele er skrudd sammen på. Her vet vi ikke nok til å sette to streker under svaret.

Derfor er jeg også uenig med Ødegaard i hennes omtale av prøveprosjektet som «direkte uetisk». Det er foreslått å vare i ett år på mellom fire til seks legekontor. Hvis terskelen for hva som er uakseptabelt settes så lavt, sier det litt om rommet for meningsmangfold i MDG. Kunnskapsløshet er også å være redd for kunnskap.

40 prosent av alt sykefravær er relatert til muskel- og skjelettplager. Det er nettopp her Ødegaard tråkker feil, all den tid det er snakk om et prøveprosjekt som kan bidra til at personer med muskel- og skjelettplager får raskere hjelp og bedre forebygging for plagene.

Kanskje burde man ikke ha så lett for å kritisere andre for å blande forskning og politikk, i samme innlegg signert med «forsker og bystyrerepresentant (MDG)». Spesielt ikke når det hovedsakelig er snakk om organisering og strukturelle grep, snarere enn medisinskfaglig innhold.

Det er ikke uvanlig at norske kommuner igangsetter prøveprosjekter for å finne frem til nye modeller, ei heller at ulike fag- og forskningsmiljøer søker prosjektmidler direkte hos kommuner, fylker eller statlige organer utenfor ordinære forskningsfinansieringskilder. Ofte vil ulike miljøer finne felles interesse av å gå i bresjen og utprøve nye tiltak sammen. Det har også Bergen kommune gjort tidligere.

Høyre er et fremtidsrettet parti, og løfter blikket og ser etter muligheter. Derfor har vi også flere ganger sagt ja til prøveprosjekter som vi selv ikke har hatt tro på, fordi vi er sikre på at vi ikke vet alt. Det burde MDG også prøve det – også i denne saken.

For her er det snakk om en prøveordning hvor Bergen kan gå i bresjen både nasjonalt og internasjonalt, vise evne og vilje til nytenkning. I likhet med resten av Norge har Bergen store samfunnsutfordringer knyttet til befolkningens muskelskjeletthelse. Hver femte fastlegekonsultasjon omhandler rygg- og/eller nakkeproblematikk.

Jeg tror både MDG og Høyre kan være enige i at disse problemene ikke løses av et prøveprosjekt. Da burde vi også kunne enes om ikke å omtale helt vanlige prøveprosjekter som «fullstendig hårreisende og uakseptabel».

Vi i Høyre har tro på muligheter, forbedringer og nytenkning. Det håper vi at andre partier også vil og ser dette forslaget dette som et positivt tiltak og mulighet for å gi innbyggerne i Bergen forbedret helse.

Tall fra NAV: – Bergen har fått 800 flere ledige på én måned

Arbeidsledigheten i Vestland fylke har økt med over 1.200 personer den siste måneden. Nå er 3,7 prosent arbeidsledige i fylket.

Fulle ungdommer stoppet biler ved Lagunen

På kort tid måtte politiet både sjekke opp i fyrverkeri inne i parkeringsanlegget og få vekk beruset ungdommer som sto i bilveien og stanset bilene...

Leder: Tungt å s(v)elge

En av årsakene til de store inngrepene er at vegvesenet har valgt den mest omfattende av to alternative løsninger

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten