fanaposten.no

– Norge behøver politikere med forståelse for landets energisituasjon, skriver John Erik Bugge Rasmussen i dette debattinnlegget. Foto: Terje Pedersen, NTB

Debatt: Strømprisene, et dilemma

Meninger · Publisert 04:30, 27 nov 2021

For omlag ti år siden bekjentgjorde daværende statsminister Jens Stoltenberg ønsket sitt om at Norge skulle bli Europas grønne batteri. Og i perioden etter det har omlag 13 prosent av vår elektrisitetsproduksjon gått til eksport og i samme tidsrommet har vi importert omlag 6 prosent.

Nettoeksporten har altså vært ganske så ubetydelig når det gjelder Europas elektrisitetsforbruk.

Nå er strømprisene «all-time-high» og eksport har tydeligvis vært attraktivt for Norge med de inntektene det gir i en ellers velfylt pengekasse, Statens Pensjonsfond utland, hvor det nå står hele elleve og et halvt tusen milliarder på konto.

I tro på at vannmagasinene skulle fylles opp som normalt har man tappet ut vann og latt turbinene gå for fullt og eksporten av elektrisk strøm likeså. Det jubles fra offentligheten og fra politikerhold over at vi nylig åpnet opp for enda mer eksport, denne gangen med en ny kabel til England.

Enda en kabel der vesentlige deler av kostnadene ved den belastes norske strømabonnenter.

Så kan man spørre seg om de høye kraftinntektene står i forhold til de konsekvensene dette medfører av svekket norsk industri. Svaret må lett kunne sies å være et rungende nei!

Kraftkrevende eksportindustri mister sitt konkurransefortrinn med billig strøm.

All virksomhet, offentlig og privat får vesentlig økte kostnader og problemer med å betale de høye strømregningene.

Eksempelvis har vi de siste dagene har sett at matproduksjonen i drivhus må stenge ned produksjonen så lenge som kraftprisene er så høye at det ikke lenger er lønnsomt å produsere mat.

Slik som vi nå har innrettet oss med et stort antall kraftkabler til utlandet, blir det nok dessverre slik at strømprisen blir varig høy og tilnærmet lik prisen på kontinentet. Det blir dyrt for den enkelte forbruker dette. Og den fordelen vi har hatt med å bo i et land som er selvforsynt med rimelig strøm, faller bort.

Les også Fanapostens leder: – Faktum er at en broket gjeng av partier og uavhengige representanter nå har stemt frem et bybanevedtak som de må ta ansvar for

Det sies at Norge ikke kan isolere seg fra resten av Europa når det gjelder utveksling av strøm land i mellom. Jovisst kan vi det. Tallene viser at vi aldeles ikke behøver hverken eksport eller import av elektrisk strøm. Ikke hjelper det Europa nevneverdig heller, for som nevnt ovenfor er eksporten vår mikroskopisk i forhold til totalforbruket i Europa. Og kostnadene og konsekvensene av denne eksporten er negative for Norge som nasjon, både på kort og på lang sikt. Det hele er misforstått og helt unødvendig symbolpolitikk dårlig basert på realitetene.

Likedan som det er med den misforståtte etableringen av vindkraft for elektrisitetsproduksjon i Norge. Bidraget her er og blir lavt, dyrt, ustabilt og ganske så uvennlig for miljøet.

Når det eventuelt blir nødvendig med en økning av elektrisitetsproduksjonen i Norge, så kan svært mye oppnås ved revisjon og fornying av de eksisterende kraftverkenes vannturbiner, generatorer, transformatorer og overføringslinjer. Det er godt kjent i el-kraftbransjen at slike revisjoner og fornyinger gjerne gir over 15 prosent effektivitetsøkning. Og ser vi i tillegg på det ovenfor nevnte forholdet mellom import/eksport over tid, så vil Norge, enkelt være sikret nok kraft i mange tiår fremover, bare med disse tiltakene som er nevnt ovenfor.

Det er også viktig å ta med at nye «kalde» kjernekraftverktyper vil komme.

Norge har også gode forekomster av thorium, som kan gi oss store muligheter for sikker lavrisiko kjernekraftverk i fremtiden.

Norge behøver politikere med forståelse for landets energisituasjon, som ser de realistiske fremtidsmulighetene for sikker, god og stabil elektrisitetsproduksjon. Politikere som kan mer enn bare å fremme symbolpolitiske meninger og standpunkt, og kan finne de gjennomførbare og bærekraftige løsningene, både teknisk og økonomisk, til glede og nytte for oss alle.

Nå er strømprisene «all-time-high»

Åpner spesialbutikk med utstyr for bærekraftig friluftsliv

Naturkompaniet satser på spesialutstyr til alt fra dagsturer til langturer. I Sverige har kjeden eksistert i 30 år. Torsdag åpnet de sin norske...

Flere ulemper enn fordeler med Rulleskibane – hevder kommunen

Bergen kommune har ombestemt seg – de vil ikke ha en rulleskibane på Stend likevel.

12 berget seg ut fra branninferno på Hop

12 personer berget seg ut da et leilighetsbygg i Wernersholms veg på Hop brant natt til onsdag.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten