fanaposten.no

Her er skissen av et fremtidig Paradis som satte tankene i gang hos Tore Skulstad. Foto: Bergen kommune

Debatt: - Spar oss for flere løfter, vi klarer oss godt uten

En brosjyre om fremtidens Paradis satte tankene i gang hos Tore Skulstad.

Meninger · Publisert 11:27, 26 feb 2021

Hin dagen dumper det ned en brosjyre i postkassen; en særs dårlig utført tegning, ser noe kjent ut, men likevel så ukjent. Noen kasse-aktige bygninger oppstablet rundt et gatebilde, en buss, en bane, noen mennesker. Fire etasjer, fem, seks. Midt i: Et grelt glasstårn omkranset av spredte trær, hva kan dette være? Men i bakgrunnen, bak kassene, skimter man noen mindre bygninger, tilsynelatende fra en helt annen verden; saltak, vante proporsjoner, det ser faktisk ut som boliger for mennesker, bygninger som foreløpig har sluppet unna kniven.

Og så ser man det; dette er Paradis, men kun navnet er paradisisk, resten av bildet gir assosiasjoner til barneskolens konkurranse med tema "Tegn fremtiden". Stedets karakter og særtrekk er borte, dette kunne vært hvor som helst. Urbant heter det visst. Alt gammelt skal vekk. Et velment, men misbrukt politisk ønske om redusert bilbruk og utbyggeres særegne evne til aldri å bli mette, koblet med påfallende svake planleggere og arkitekter gir oss dette; En entreprenørstyrt byutvikling, en by fullstendig strippet for identitet, særpreg og kvalitet. Den eneste gevinsten ser ut til å være en gangbro over veien, noe vi kjempet forgjeves for å få til som foreldre i i FAU på Paradis skole på 80-tallet.

Og politikere som i ettertid toer sine hender; det var ikke slik vi ville ha det, vi forsto ikke rekkevidden av våre vedtak.Men det er slik dere får det. Og vi må leve med det. Og våre etterkommere.

LES OGSÅ: Splittelse i Senterpartiet da utbyggingen på Hop fikk ja

Også i eget nærområde: Intet lært. Hop ungdomsskole, som mangler gode uteområder taper kampen mot utbyggerpress og kommunal uformuenhet, og mures inne til evig tid. Av de samme likegyldige kassene. Riktignok ikke av Paradis' og Troldhaugvegens danskebåt-format, men de gode muligheter forskusles (sammen med Senterpartiets troverdighet). Av privat grådighet, politisk prestisje og offentlig vanstell. Hva betyr vel barn og unges behov når vi befinner oss i en "byfortettingssone"?. By. En by består jo som kjent bare av boliger, offentlige funksjoner får klare seg som best de kan. Er ikke butikk i sånt. Stedsanalyse er kun et begrep for festtaler og fremmedordbok.

Blikket faller igjen på den paradisiske brosjyren, og så ser vi det, helt øverst, med bittesmå, knapt lesbare bokstaver:

LES OGSÅ: Klart for halvannet år med byggebråk på Paradis

"Sammen om Miljøløftet". Og under : "Oppgradering av Paradis". Leser en gang til. Miljøløftet. Oppgradering. Og det rinner en i i hu Vietnamkrigens famøse utsagn fra en ukjent amerikansk offiser etter å ha flatbombet byen Ben Tre i Mekongdeltaet: " We had to destroy the city in order to save it".

Kjære politikere, kommune, fylke, vegvesen, entreprenører, planleggere, arkitekter og alle dere som står bak "utviklingen"; Spar oss for flere løfter, vi klarer oss godt uten.

Fra politiloggen: Føk over midtrabatten, ut i grøften og kjørte videre

Også aggressive tenåringer sint på smittevern, mistet lappen på stedet og en illeluktende tønne fra krigen er noe av det politiet har hatt å stri med.

MC-velt på Paradis

Tirsdag ettermiddag ble det meldt om en motorsykkelulykke i Fana.

Korona-smittet rektor om utbruddet på skolen: – Ser ut som lærere og elever går klar

Stend videregående har innført hjemmeskole etter et koronautbrudd i administrasjonen ved skolen. Rektor Magnus Vaktskjold var en av de første som...

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten