fanaposten.no

– Regjeringen har ikke vært i nærheten av å klare å prioritere psykisk helsevern i like stor grad som somatikken, skriver Kjerkol og Mørland i dette innlegget. Foto: Trygve Hellestræ, arkiv

Debatt: Regjeringens innsats for psykisk syke får stryk

Tilbudet til psykisk syke i Norge er mangelfullt. Arbeiderpartiet mener det haster med et varig løft for psykiske helsevern.

Meninger · Publisert 15:01, 28 jun 2021

Riksrevisjonens ferske rapport levner liten tvil. Regjeringen har ikke vært i nærheten av å klare å prioritere psykisk helsevern i like stor grad som somatikken. Pasientenes adresse avgjør, og alt for mange får ikke hjelp når de trenger det.

Arbeiderpartiet har i en årrekke prioritert mer penger til psykisk helsevern enn regjeringens bevilgninger, men både pasienter og fagfolk fortjener at vi gjør mer enn å bare bevilge mer penger. Behandling innen psykisk helsevern må gjennomgå en kvalitetsreform. Sannheten er at vi i dag ikke vet hvorvidt behandlingen som gis er god nok.

Økt kapasitet og bedre kvalitet i tjenestene er veien fremover. Arbeiderpartiet vil sørge for et varig løft for det psykiske helsevernet. Mer penger, flere fagfolk og at pasienter med psykiske helseplager blir vurdert av en spesialist må på plass. Psykisk helse må behandles annerledes enn et hoftebrudd eller en blindtarmbetennelse.

Les også debatten: – Vi vil ha mulighet for gode hjelpetilbud for barn, ungdom og familier - ikke begrensninger!

«Et varig løft for psykisk helse må komme pasienter i hele landet til gode». Foto: Trygve Hellestræ, arkiv

Psykisk helse må behandles annerledes enn et hoftebrudd eller en blindtarmbetennelse.

Men vi må også lære noe av somatikken som spesialiserer behandlingene mot de plager og lidelser som skal behandles, og som tar i bruk behandling med dokumentert effekt. Samtidig må vi ha et godt og tilgjengelig breddetilbud. Et varig løft for psykisk helse må komme pasienter i hele landet til gode.

Høyre-regjeringen har mistet troverdighet med tanke på å hjelpe sårbare pasienter. Bedring av det psykiske helsetilbudet var et av Høyres tydeligste valgløfter i 2013, 2015, 2017, 2019 og nå i 2021. Høie startet sin tid som helseminister med å be om bedre kvalitet i psykisk helsevern – men det som Riksrevisjonen nå peker på er en varslet krise, og forvekslende likt det som tidligere har blitt pekt på som utfordringer i behandlingen av psykisk syke. Etter åtte år i regjering, er det nå de samme kvalitetsutfordringene som melder seg.

Det gir ikke grobunn for fornyet tillit.

Slik har Bjarg fått det til å koke på Stavollen: - Hentet inspirasjon fra engelsk klubb

Når Bjargs A-lag spiller hjemmekamp, koker det, både på tribunen og på banen. Det er resultatet av et langvarig arbeid.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten