fanaposten.no

Debatt: - Regjeringen må snarest få på plass veiprising

Øystein Hassel: Bompenger er grunnleggende urettferdig.

Meninger · Publisert 12:48, 18 jun 2018

Bergen skal være en grønn og miljøvennlig storby som er attraktiv for bergensere og tilflyttere å bo i. For å holde tritt med befolkningsutviklingen og klimautfordringene er Bergen helt avhengig av å gjøre det enklere å ta buss og bane i hele byen.

Det er derfor sørgelig å registrere at Høyre og Frp ikke vil bidra mer til kollektivsatsingen i Bergen. Vel vitende om at for hver krone Frp og Høyre holder tilbake, må bergenserne selv betale mer i blant annet høyere bompengeandel. Bompenger er grunnleggende urettferdig, og rammer uavhengig av inntekt. Derfor bør regjeringen snarest mulig sette i gang et arbeid for å få på plass veiprising – hvor man betaler for hvor mye man faktisk kjører bil.

Foreløpig viser regjeringen ikke noen ambisjoner om å få på plass et bedre system. Det er faktisk slik at høyere bompenger var en forutsetning for Høyre-/Frp-regjeringen for i det hele tatt å gi en eneste krone til viktige prosjekter i Bergen. Det er dermed en villet politikk fra FrP og Høyre sin side at bergensere skal betale mer i bompenger.

Likevel kommer det ikke som en overraskelse at Høyre og Frp ikke bidrar mer til Bergen. Skattekuttene til Norges aller rikeste må dekkes inn igjen, og det ser dessverre ut til at det er bergenserne som må betale for Høyre-/Frp-regjeringens elendige prioriteringer. Det er for så vidt et bilde som preger hele landet – for aldri har det vært krevd inn mer bompenger enn i dag.

Hadde regjeringen dekket 70 % av kollektivsatsingene i Bergen, slik som Arbeiderpartiet foreslo på Stortinget, ville bompengeandelen vår blitt mindre. Det er staten som har de største finansielle musklene og skulle ha bidratt mer.

Til tross for at regjeringen svikter bergenserne, har byrådet i Bergen klart å fremforhandle en byvekstavtale som blant annet NHO, Lastebileierforbundet og Transportarbeiderforbundet har gitt sin tilslutning til. Den næringsvennlige profilen gjør at Bergen har vesentlig bedre vilkår enn andre storbyer som Oslo og Stavanger.

Det er likevel ingenting i veien for at Høyre og Frp kommer på banen og gjør avtalen enda bedre ved virkelig å satse på Bergen. For å møte fremtidens klimautfordringer må vi ta et særlig ansvar i byene. Statsminister Solberg må ikke glemme hvor hun kommer fra.

Har du sett Jøran?

Politiet ønsker å komme i kontakt med personer som kan ha sett 28 år gamle Jøran Nikolai Åsnes. Han har vært savnet siden natt til søndag.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten