fanaposten.no

– Lidelse og liv kunne vært spart og reddet hvis de ulike hadde gjort jobben bedre, skriver Tove Gundersen i dette debattinnlegget. Foto: Liz Buer

Debatt: Overgrep og skam

Meninger · Publisert 19:00, 2 okt 2021

På vegne av en rekke mennesker som tar kontakt med Rådet for psykisk helse vil jeg trekke frem betydningen av åpenhet for å få bukt med skammen mange føler etter at de ble utsatt for overgrep. Erfaringene setter dype og varige spor, og kan påvirke både helsa og livsutfoldelsen. For en del angriper det både selvbilde og livskvalitet.

Hemmeligheter og løgner tar knekken på folk.

Ifølge internasjonal forskning kan de av oss som ble utsatt for seksuelle overgrep som barn gange sin egen risiko for selvmordsforsøk med tre.

Skammen tar livet av folk

– Det er mange liv som kan reddes hvis vi tør å dele, sa Jan, en pasient som ble utsatt for overgrep på terapirommet av psykologen Sverre Varhaug i en sak VG rullet opp. Det er av stor betydning at mediene nå bidrar til å løfte de ulike sidene ved overgrep, også hvor viktig åpenhet er for å redusere ensomhet og skam.

Folks berøringsangst er så stor at de ofte ikke orker å ta innover seg overgrep og misbruk, men når det kommer på forsiden av landets største aviser tvinges vi til å erkjenne fakta. Da blir det også lettere å se. Og det blir lettere å stå frem. For man ser det jo ikke før man tror det.

Les også Fanapostens leder: Både glede og skuffelse etter at mobilmasten ble satt i drift

Hemmeligheter og løgner tar knekken på folk

Fra fryktkultur til livsnødvendig meldekultur

Måtte denne saken skape mange dialoger og føre til en god meldekultur. Samt en skikkelig oppvask hos politi, tilsynsmyndigheter og ledere. Lidelse og liv kunne vært spart og reddet hvis de ulike hadde gjort jobben bedre.

Vi vet at det å melde fra om uønskede hendelser i helsetjenesten sitter langt inne hos mange ansatte, også nåværende og tidligere pasienter. Sanksjoner og redsel for å si ifra er ofte dominerende. Folk orker ikke. Men tenk hva den som er utsatt må orke.

Bli sint og si ifra

Jeg vil minne tidligere pasienter om, spesielt de som ikke har stått frem enda eller andre som har opplevd overgrep. Det er ikke din feil. Det var ikke noe du sa eller gjorde som førte til overgrepet. Skammen er endel av fortvilelsen og sorgen. Vi mennesker er vår strengeste dommer. Det er typisk oss å la pila peke innover. Ta sinnet ut, sett ord på opplevelsene og be om hjelp.

Hadler til Gneist

– Jeg trengte å komme meg videre, sier han.

Innbrudd på danseskole: – Utrolig trist noen tar utstyret vi er avhengig av

Meldt om innbrudd på Step In Dansestudio på Nesttun. – Ønsker tips.

Far og sønn duo dømte finale sammen: – Vi ble litt preget av øyeblikket

Bjarg IL var godt representert på dommer-siden under Norway-cup i år, med far og sønn duoen Cato (53) og Carsten(16) Lekven. De dømte nemlig J13...

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten