fanaposten.no

Koronasikkert folkemøte på plenen foran samfunnshuset på Lerøy. Foto: Roy Ellingsen

Debatt: - Legg ballen død for fastlandsforbindelse til Hjellestad

Ikke kast bort verken penger eller ressurser på dette håpløse og totalt unødvendige prosjektet, skriver Sigfinn Bartz-Johannessen.

Meninger · Publisert 14:00, 21 aug 2020

Ser i fredagens Fanaposten at FrP-topper er på besøk på Lærøy for å diskutere fastlandsforbindelse. Dette er overraskende, for jeg mente denne saken var død og begravet for lenge siden.

På tide å glemme fastlandsforbindelse fra Lærøy og Bjorøy til Hjellestad for alltid. En slik forbindelse blir svært kostbar, og det er økonomisk uforsvarlig/uanstendig å bruke skattebetalernes penger på en slik forbindelse for noen ytterst få mennesker. Det har vært gjort flere utredninger om trasé og hvilke type broløsning man skal ha, osv. Man har til og med spandert på seg en studiereise til Holland for å se på broer som kan åpnes med mobiltelefon e.l. etter behov. Samtlige forslag er forkastet, eller har ikke vært mulig å gjennomføre på forsvarlig vis.

Har man glemt den svært kjølige, direkte fiendtlige mottagelsen daværende ordfører Sangholt i Sund Kommune fikk når han forsøkte å overbevise beboerne på Hjellestad om at de måtte kunne akseptere til dels store inngrep/avståelse av egne eiendommer for å gi noen få husstander på nevnte øyer en slik fastlands forbindelse?

Jeg tviler på at dagens ordfører ønsker seg en lignende eller enda mer fiendtlig opplevelse. Skal garantere at motstanden på Hjellestad ikke er blitt mindre. Og dessuten er Åleknappsundet del av skipsleden og derfor kreves det en minimums seilingshøyde på eventuell bro over dette sundet – synes å huske at det er 23 meter. Tidligere havnesjef Standal gjorde det klart at her gis ingen dispensasjon og båttrafikken har prioritet fremfor bilvei.Bergens Seilforenings medlemmer er også avhengig av en slik fri seilingshøyde gjennom dette sundet for å komme til/fra Seilforeningen i Kviturspollen. Det betyr at gjeldende krav til stigning på veien til/fra broen gjør at på- og avkjørsel fra broen må bli så langt unna som på Milde. Eneste mulighet for slik fastlandsforbindelse er derfor undersjøisk tunnel.

Trafikken på Hjellestadveien fra Hjellestad kai til Blomsterdalen (den nye bilveien fra Ådlandsbroen til Blomsterdalen blir like smal som dagens vei på grunn av fortau og sykkelssti) er dessuten allerede sprengt og en slik fastlandsforbindelse vil generere ennå mer trafikk som vil kreve betydelig utvidelse av nevnte veistrekning. Slik utvidelse har tidligere byråd Tryti satte en stopper for.

Det eneste alternativet man den gang kunne tenke seg som mulig, men svært kostbar, løsning var undersjøisk tunnel fra nevnte øyer som kom opp nær Blomsterdalen. Noe annet er heller ikke realistisk/mulig i dag.

Det ble den gang også konkludert med at en slik fastlandsforbindelse i stor grad ville bidra til å ødelegge de mange unike og mye brukte friluftsområdene på disse øyene, og var derfor ikke ønskelig.

Legg ballen død for en slik fastlandsforbindelse til Hjellestad. Ikke kast bort hverken penger eller ressurser på dette håpløse og totalt unødvendige prosjektet.

Regjeringen letter på korona-tiltakene

Ny fase i regjeringens koronastrategi – letter på noen av de nasjonale koronatiltakene

Busstreiken: Gjennopptar meklingen

Riksmekleren har innkalt partene i konflikten til et møte onsdag.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten