fanaposten.no

Caroline Taule etterlyser handling fra byrådet.

Debatt: Kriminelt dårlig håndtering av ungdomskriminalitet

Christian Lomsdalen har dessverre helt rett.

Meninger · Publisert 12:59, 16 jun 2020

Lektor ved Sandsli, Christian Lomsdalen, skriver i BT og Fanaposten at kommunen svikter barn og ungdom. Han har dessverre helt rett. Når byrådet ikke griper inn, blir rop om varsko bare ekko.

Tidligere i år gjennomførte Fana og Ytrebygda Høyre et foreldremøte i bydelen. Foredragsholdere fra ungdomsklubben Zinken, politiet, FAU og foreldre deltok. Der fikk vi høre historier om narkotikabruk og jenter som selger kroppen sin for å kjøpe merkeklær. I sak etter sak kan vi lese om manglende fritidstilbud for unge, samtidig som ungdomskriminaliteten går opp. Nå bør også byrådet forstå at dette har en sammenheng.

Vi skulle nesten ønske at situasjonen var unik for Bergen sør. Men det er den ikke. Politiet er klar på at fortetting uten et godt tilbud for unge bidrar til økt ungdomskriminalitet. En politikk som i mange tilfeller bare er basert på en løs plan. Faresignalene brer seg til flere bydeler. Da må vi som politikere på banen og foreslå tiltak for bedre oppvekstmiljø for barn og unge.

Derfor har Høyre foreslått å bruke 5 millioner i år, og 10 millioner neste år på å bekjempe ungdomskriminalitet. På fylkesnivå vil vi bruke 10 millioner på å ansette miljøkoordinatorer. Og i bergensskolen ønsker vi et eget mobbeombud. Men dette er ikke nok. Ungdom må også ha et sted å gå.

Derfor oppfordrer Høyre kommunen til å utvide åpningstilbudet på fritidsklubber og tilsvarende aktivitetstilbud. Vi har kjempet for at flere unge skal få tilbud om sommerjobb, og deltidsjobber i nærområdet sitt. Elever må fanges opp før de faller fra, noe frivillig sommerskole og 11. skoleår vil kunne bidra til. I Ytrebygda vil Høyre også bygge Fysak.

Men våre forslag får ikke flertall alene. En rekke tidligere byråder, som også representerer de som nå styrer byen, har selv tatt til orde for at de må gjøre mer. Da er det spesielt skuffende at de samme stemmer mot Høyres forslag når det kommer til bystyret. Når Arbeiderparti-byrådet stemmer mot fritidsklubber, Fysak, 11. skoleår og annet, hva er de da for?

Så langt har byrådets håndtering av ungdomskriminalitet vært på grensen til kriminelt dårlig. Da bør det gå opp et lys for byrådsleder Valhammer. For nå ser det ganske mørkt ut.

– Pål har kontroll, Pål har kontroll

Pål Haugen Lillefosse gikk høyt over 5,65 i andre forsøk og gikk lett videre til lørdagens finale, til stor jubel i Fana Arena. Værmeldingen for...

Økonomen Arne (26) starter kirke i Fana

Arne Meier (26) flyttet for noen år siden til Bergen for å studere økonomi. På søndag starter han sammen med andre, en ny kirke i Fana. – Vi har...

Thairestaurant konkurs: – Begi seg ut på nye ting

Takeaway-restauranten på Paradis har etter åtte år gått konkurs: – Skylder 250.000 kroner.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten