fanaposten.no

Christian Lomsdalen mener politikerne har sviktet ungdom i Bergen sør. Foto: Terje Bringsvor Nilsen

Debatt: - Kommunen svikter barn og ungdom i Bergen sør

Her må Roger Valhammer og byrådet på banen, mener Christian Lomsdalen

Meninger · Publisert 09:12, 10 jun 2020

Igjen ser Bergen kommune en situasjon med kraftig utbygging i nye områder og igjen ser vi at kommunen ikke gjør det de må for å skape de sosiale tilbudene til ungdommene som følger med utbyggingen.

26. mai slo Bergens Tidende opp at ungdommene i Bergen Sør festet ombord i bussene i Bergen og skapte ubehag, drev hærverk, og utsatte andre for potensiell smitte. Tilsvarende har vi sett tidligere med oppslag om ungdommer som henger på og rundt Lagunen, om narkotikabruk og ungdomsprostitusjon i Bergen Sør, og ungdommer som ikke har noe sted å være. En del av dette er nok problematisk nok i seg selv, men hovedsakelig er dette snakk om symptomer på et mye større problem – At Bergen kommune ikke lærer av sine feil.

LES OGSÅ: Ungdom fra hele byen henger på Zinken Hopp

Heldigvis har bystyrepolitikerne anført av Camilla Ahamath fra SV vedtatt at kommunen skal legge frem en helhetlig ungdomsplan neste år. Da er det essensielt for ungdommene i Bergen Sør at denne bydelen også huskes på. Problemstillingene som vi ser her nå er de samme som en har sett tidligere i bergenshistorien når det har vært utbygging av nye boligområder. Selv med under 10 års fartstid i byen har ikke unngått å få med meg at dette var problemer som også dukket opp når Bergen kommune bygde ut Landås, Loddefjord, Åsane, og andre bydeler. Dette er gammelt nytt, gamle problemstillinger, og vi ser foreløpig ut til å feile igjen. Planen som bystyrepolitikerne har bedt om kan hjelpe på dette, men bare om de samme politikerne husker på behovet for å tenke også på ungdommene når de godkjenner nye reguleringsplaner og byggeprosjekter i årene fremover, også i Bergen sør.

Jeg bor på Sandsli med samboer og 4 barn i alderen 11 til 16 år og jeg ser med bekymring på utviklingen fremover mens de yngste av barna snart i større grad skal ut av redet. Bergen kommune har et, forståelig, mål om fortetning og utbygging langs Bybanen. Det er jeg for, men det må følges opp av annen infrastruktur enn bare boliger. Med 2500 nye boliger bygget de siste 4 årene er det ikke så rart at halvparten av alle nye boliger i Bergen er i denne bydelen. Når vi vet at dette fortsetter de neste årene, med omtrent tilsvarende tall for nye godkjente boliger eller prosjekter som ligger inne til godkjenning, så viser det tydelig behovet for nye tilbud til den oppvoksende generasjonen. Enten vi snakker om behovet for nye skoler, nye fritidsklubber, barnehager, klatrevegger, eller mer.

Dette er en problemstilling som forsterkes når vi vet at fødselstallene for de kullene som nå nærmer seg tenårene er vesentlig større enn de kullene som har blitt ungdommer de siste årene. Prognosene som ligger i skolebruksplanen for årene fremover tilsier at en klar økning i antall ungdommer Bergen. Utbyggingen på Sandsli tilsier at det blir en enda større økning her.

Slik situasjonen er i dag så er Bergen Sør nesten helt uten gode fritidstilbud om man ikke ønsker å satse på idrett. Ungdommen selv skriker ut etter behovet for lokaler å være i, gjerne med tilbud ut over å henge på McDonalds, henge rundt i Laguneparken, eller drikke gatelangs eller i foreldretomme hus. Samtidig som vi ser en stadig sterkere utbygging, nye og økende problemer med og for ungdommene i Bergen Sør, og ingen nevneverdig planer om utbygging av sosiale tilbud i bydelen, så ser vi også at Bergen kommune nedprioriterer søknadene til Zinken Hopp og Fana Friends til midler fra Bufdir.

Det manglende fritidstilbudet kommer i tillegg til at vi vet at skolene i Fana og Ytrebygda i stor grad allerede er overfylt av elever, at det mangler helsesøsterdekning på mange av skolene i bydelene, og at det ikke ser ut til å være planlagt noen endringer på dette.

Bergen kommune har tidligere feilet barna og ungdommene når de har bygget ut nye byområder. Mye tyder på at dette er i ferd med å skje igjen i Bergen Sør. Her må Roger Valhammer og byrådet på banen, og opposisjonen må være tydelige på at dette ikke kan skje.

Slik situasjonen er i dag så er Bergen Sør nesten helt uten gode fritidstilbud om man ikke ønsker å satse på idrett

Trafikkulykke på Bønes: Bil skal ha kjørt for langt ut på siden

To biler var involverte i en trafikkulykke ved Bønesskogen fredag ettermiddag.

– Ta dine forholdsregler

– Folk må være bevisste, og ikke gå inn i påsken og tro at det ikke skjer innbrudd, sier stasjonssjef Ronny André Øvrebotten.

11-åring slått av voksen mann

En 11 år gammel gutt skal ha blitt slått av en voksen mann på Nesttun torsdag ettermiddag.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten