fanaposten.no

Gatekunst pryder veggene på teaterbrakken før den skal rives.

Debatt: - Jeg er rystet over at de skal rive «Barakken» på Paradis

Meninger · Publisert 17:42, 30 mai 2020

"Barakken" som tidligere var en del av Fana kommunale høiere allmenskole (nå nedlagt, før Fana gymnas) var også mitt klasserom siste året, skal nå rives. De starter om en uke. Jeg er rystet. Den burde ha vært bevart slik at Bergen Byspill kunne fått vært der fremdeles.

Solveig Stoutland og familien hennes har gjort så meget gjennom disse årene. Rent historisk burde gjerne huset bestått. Det er ca 100 år gammelt og har vært i bruk hele tiden. Til å begynne med var det vedovner i klasserommene, elektriske ovner kom først i 1965! Barakken var brukt som klasserom (3 stk) til 1970-80 tallet tror jeg. Det var meget lytt mellom klasserommene. Når vi hadde tentamen i engelsk og læreren leste opp gjenfortellingen begge gangene, måtte alle lærerene starte samtidig ellers ville klassen i midten få hele gjenfortellingen lest 6 ganger.

LES OGSÅ: Paradis-teater settes på gaten. Nå selges unike kostymer på loppemarked

FKHAS var første skole i Norge med eget skoleteater. En ikke ukjent person ved navn Tryggve Fett var med i skoleteateret. I et av teaterstykkene hadde hr. nåværende borgermester i Gamle Bergen, hovedrollen og Helge Jordal birolle. Mange andre kjente personer har gått der også: Harald Tusberg, Ylvis, Kyrre Gørvel Dahl, Olav Herman-Hansen (kunstmaler og grafiker, kjent fra Gruppe 66 sammen med bl.a nå avdøde Laurie Grundt som forøvrig var modell for Hans Jacob Meyer til liggende poet på Ole Bulls plass), noen Brannspillerne, Formann i årets 17.mai komitè Erik Næsgaard og flere kjente politikere og professorer.

De mest kjente lærerene var R. M. Dahle som skrev en tysk grammatikkbok for realskolene og Sigmund Skage som også har komponert en nydelig bryllupsmasj fra Fana, organist i Fana Kyrkje, dirigent for Fana Mannskor som var første kor fra Fana som på begynnelsen av 60-tallet spilte inn juleplate med sin kone Ingunn Skage som solist med O, helga natt.

En meget vakker plate som vi alltid spiller hver gang juletreet skal pyntes.

Skolen hadde selvfølgelig egen fane og skolesang. Den var skrevet av ingen ringere enn Nordahl Grieg. Faren var første rektor på skolen.

Etter min tid har Aage Hauken (katolsk prest og kriminalforfatter) også vært lærer der.

Skolen hadde selvfølgelig egen fane og skolesang. Den var skrevet av ingen ringere enn Nordahl Grieg. Faren var den første rektoren på skolen. Den ble avsunget på hver sommeravslutning. Jeg glemmer aldri den staute gymlæreren som gikk under navnet Majoren siden han var major i Forsvaret og fikk sin takkebukett da han sluttet som gymlærer, men til høsten var han tilbake igjen. Hvert år.

Fru Meyer var en av gymlærerene. Hun har nok inspirert sin mann til å lage "Mor og barn"-skulpturen i Minnehallen over krigens ofre, i tårnfoten av Nonneseter kloster. Her blir hun bekranset hver 17. mai av komiteen, med tale, sang, flagg og marinegaster i stram giv akt utenfor.

Skolen hadde to gymsaler slik at gutter og jenter kunne ha gym samtidig i hver sin sal. Jentene hadde den salen med scene og galleri og ble brukt til skoleteater. Samme sal ble også brukt til en scene i en Varg Veum film. Jeg må ha vært i den eneste jenteklasse som hadde Majoren som vikar i en gymnastikktime, men det er en annen historie.

Meglerne må ta visninger puljevis: – Eneboligene går lynkjapt

– Det gikk raskt å selge i fjor, og starten på dette året tyder på at det vil gå minst like raskt fremover, sier Anders Vangen i Dnb om eneboliger...

– Boliger for rusavhengige er det siste Råstølen trenger nå

Over 300 naboer i Råstølen-området har sendt inn høringsbrev der de protesterer mot planene om kommunale boliger for rusavhengige i Steinsvikkroken.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten