fanaposten.no

– Nesttun kan bli en smeltedigel, eller bli ofret for Lagunens planer som vil undergrave Nesttun som kulturbydelssenter, skriver Terje Dalland i leserinnlegget Foto: Terje Bringsvor Nilsen, arkiv

Debatt: – Hva vil en med Nesttun?

Nesttun kommunehus er i forfall.

Meninger · Publisert 18:00, 8 apr 2021

Hvorfor skjer dette forfallet i det som en gang var den mest velstående kommunen på Bergenshalvøen? Skal Nesttun være et bydelssenter må bydelspolitikerne på banen, for tiden er i ferd med å renne ut for Nesttun som knutepunkt og bydelssenter.

En har over flere tiår latt både Nesttun og kommunehuset forfalle. Det har sin pris. Vi kan i dag se forfallet på kommunehuset og de konsekvenser det fører til med outsourcing av kommunale tjenester og leie i private bygg. Er dette den riktige veien å gå?

En mister tilstedeværelsen av offentlig tjenestetilbud og lokaldemokratiet som var på Nesttun kommunehus. Kommunale basistjenester som naturlig kunne vært i kommunehuset, ligger nå spredt rundt i Fana, og private skor seg på lange leiekontrakter.

LES OGSÅ LEDER: Ikke la kommunehuset bli et spøkelseshus

Sett på Nesttun kartet

Det en kan gjøre er å restaurere den delen som er fredet av kommunehuset. Her kan en få på plass et yrende kulturliv i samarbeid med håndverkstradisjoner som ligger spedt rundt om i Fana. Nesttun kan bli en smeltedigel, eller bli ofret for Lagunens planer som vil undergrave Nesttun som kulturbydelssenter. I den nyeste delen av kommunehuset kan en la private bygge nytt. Her kan vi få Nesttun-svar på Twin Towers som hotell og offentlig tjenestetilbud.

I første og andre etasje kan en ha kommunale og fylkeskommunale tjenester. Videre oppover i etasjene kan en få på plass det som Nesttun har manglet, et hotell og uteservering på toppen med et basseng strekker seg utover mot Nesttun hengende ut over kanten. Tenk deg den utsikten, med solnedgangen over Nesttun, Store- og Lille Nesttunvann.

Foran kommunehuset anlegger man en park, og en flytter parkeringen i fjellet under kommunehuset. Ved å gjøre dette får en helhetlig, langsiktig og fremtidsrettet utvikling av Nesttun. Ved å gjøre dette kan en realisere boligprosjektet i Fondveggen (fjellveggen langs baksiden av parkeringshuset, red. anm). En kan opprette et OPS (Offentlig Privat Samarbeid) prosjekt sammen med kommunen i denne sammenheng.

Kommunal Parkiver

Kommunen truer næringslivet på Nesttun med et snevert syn på utviklingen av mulighetene for et grønt Nesttun i denne sak. Kommunen vil gjøre Møllers parkering til park: – Har de tenkt på hva dette vil koste?

I stedet for å ofre næringsliv og arbeidsplasser, kan en realisere en skånsom sti rundt Store Nesttunvann, et vannspeil som bør oppdages av flere. Å relansere dette er grønn byutvikling for Fana og Nesttun.

Faksimile Fanaposten tirsdag 23. mars 2021.

Tiden er i ferd med å renne ut for Nesttun

Søkelys på Nesttun

Når en nå har søkelyset på Nesttun, så er det store utfordringer med infrastruktur i krysset Sundts veg. Her må en løse en floke. Det er bygget mye nytt inn over denne veien og nevnte kryss må utbedres enten med lyskryss eller rundkjøring.

Beliggende like ved, er det også på sin plass å nevne at indrefileten på Nesttun ligger mellom Østre Nesttunvegen og Nesttunvegen. Slik området ser ut i dag, er dette ikke Nesttun verdig. Området forfaller, og noe må gjøres.

Her trengs det transformasjon som er nyskapende med kontrastenes muligheter, her kan en være spektakulær i arkitektonisk stil. Slik kan en ta vare på det unike, og samtidig skape nytt liv på Nesttun. Her har det tidligere vært hotellplaner som har strandet.

Kan kunst til millioner redde Nesttun, eller er det et unikt kulturbydelssenter som er løsningen?

Les også: Har fått grønt lys til å smykke ut Nesttun med kunst, men vil ha hjelp til å finne ut hvordan

En kan utvikle Rådal til Lagunen, og Myrdal til Horisont, og en har det fryktelig travelt for å realisere planene for Dokken. Les mer om Dokken fra Bergen kommune.

Tiden er overmoden for en revitalisering av Nesttun. Lagunen åpnet 7. september 1985 og siden den gang har kampen om bydelssenter eskalert år for år.

Så hovedspørsmålene blir følgende:

Hva vil en med Nesttun, og er Nesttun et bydelssenter i Fana?

Finnes det noen kommunepolitikere fra Fana som tar utfordringen?

Fra politiloggen: Føk over midtrabatten, ut i grøften og kjørte videre

Også aggressive tenåringer sint på smittevern, mistet lappen på stedet og en illeluktende tønne fra krigen er noe av det politiet har hatt å stri med.

MC-velt på Paradis

Tirsdag ettermiddag ble det meldt om en motorsykkelulykke i Fana.

Korona-smittet rektor om utbruddet på skolen: – Ser ut som lærere og elever går klar

Stend videregående har innført hjemmeskole etter et koronautbrudd i administrasjonen ved skolen. Rektor Magnus Vaktskjold var en av de første som...

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten