fanaposten.no

– Har vi et eget regelverk for stat og kommuner, et regelverk for det offentlige som aksepterer og godkjenner økonomisk monopolistisk utbytting? spør Svein Fürstenberg i anledning de høye strømprisene. Foto: Terje Bendiksby, NTB

Debatt: Høye strømpriser er ikke annet enn et økonomisk overgrep og utnytting av folket

Når stat og kommuner nå krever inn 5-10 kroner for hver kilowattime, for en vare som koster 6-15 øre å produsere, så er dette ikke annet enn et økonomisk overgrep og utbytting og en ikke-demokratisk bestemt beskatning av folket! Det skriver Svein Fürstenberg i sitt leserinnlegg.

Publisert 19:00, 11 jan 2022

I Norge er 90 prosent av strømproduksjonen kontrollert og eid av staten og kommuner. De har selv satt seg i denne monopol-stillingen, en stilling som de nå optimalt utnytter.

Når de nå krever inn 5-10 kroner for hver kilowattime, for en vare som koster 6-15 øre å produsere, så er dette ikke annet enn et økonomisk overgrep og utbytting og en ikke-demokratisk bestemt beskatning av folket!

Det grunnleggende prinsippet for at markedsmekanismene skal fungere er fri konkurranse, uten monopoldannelser. I Norge er det Konkurransetilsynet sin oppgave å passe på at konkurransen forblir fri. Dette for å forhindre økonomisk utbytting av folket.

Har vi et eget regelverk for stat og kommuner, et regelverk for det offentlige som aksepterer og godkjenner økonomisk monopolistisk utbytting?

All beskatning av norske borgere og bedrifter er gjenstand for politiske sterke diskusjoner og demokratiske beslutninger.

Hvordan kan da denne grove beskatning av det norske folket forklares og forsvares?

Og hvordan kan dette foregå, kun ved å vise til at strømmen er dyr i EU, slik regjeringen gjør?

For så å lene seg på en eller annen avtale som legitimerer at varen «strømmen» «må koste» det samme i Norge som i EU?

At prisene er som de er i EU kan enkelt forklares med høye gass- og kull-priser, som er råvarene for deres strøm. Men å produsere norsk strøm koster det samme i Norge i dag som det kostet for to, tre eller ti år siden, 6-15 øre pr kilowattime. Produksjonsprisen av strømmen avhenger av hvor gammel kraftstasjonen er og om den er nedbetalt. Og de fleste kraftstasjoner er nedbetalt; av det norske folket ved strømforbruk. OED har fastsatt at snittprisen er 11,57 øre pr kilowattime for å lage strøm i 2022.

Så godt som alle varer som omsettes i Europa har ulike prisnivåer i ulike land. Dette avhenger av tilvirkningskostnader og nasjonale forhold rundt den enkelte vare i det enkelte land.

Nordmenn drar over grensen til Sverige for å handle varer, ofte de samme varene som i Norge, men billigere. Vil svenskene øke sine priser av hensyn til det norske prisnivået? Svaret til det er selvsagt nei!

EU kan, og vil, selvsagt ikke motsette seg om regjeringen vedtar en norsk innlandspris på strøm på maks 70 øre per kilowattime, så lenge EU kan kjøpe overskytende strømkraft fra Norge.

Men når det kommer til strøm, så kan monopolisten staten/kommunene i Norge representert med regjeringen gjøre som de vil, bare forsyne seg, for her er det ingen konkurranse og ingen som protesterer!

Har vi akseptert at regjering, stat og kommuner tar seg til rette og ekstra beskatter og innkasserer 40-50 milliarder av våre penger, summer som er større enn den samlede inntektsbeskatningen i Norge?

Byråd Bakke tok Fana IL sin klage til følge. – Et langt steg nærmere Slåtthaug Arena

Byråd Thor Haakon Bakke har tatt Fana IL sin klage over avslag på bygging av Slåtthaug Arena til følge. – Dette er en gledens dag, sier daglig leder...

– Eit langt liv med målstrev er over

Oddvar Skre vart fødd 11. mars 1939. Han sovna stille inn laurdag 2. juli, 83 år gamal. Med han har Fana mista ein av sine mest engasjerte personar...

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten