fanaposten.no

Debatt: Et miljøvennlig alternativ til plastgranulat

– Plasten under fotballskoene, havner i fisken vi spiser til middag, skriver 10. klassing Sveinung Koppen Jakobsson.

Meninger · Publisert 10:38, 9 jun 2018

I Fana og Ytrebygda har vi 20 fotballbaner laget av kunstgress med et grunnlag av plastgranulat. Disse banene blir brukt så å si hver dag. Det hvert enkelt menneske oppnår ved å entre banen, i tillegg til å spille fotball, er å dele opp gummikulene til mindre plastbiter, bedre kjent som mikroplast.

Mikroplast er et skadelig stoff som påvirker næringsnettet i økosystemet vårt. Etter at plasten på fotballbaner skrapes opp av utøvere, drives plasten ned i et vann, der fisker lever. De samme fiskene serveres på middagsbordet til familier i hele verden. Ifølge forskning.no kommer det årlig massive 65 tonn på avveie! Det er fordi plastgranulaten setter seg fast under skoen til de som bruker banen, spesielt når det regner.

Bystyret i Bergen kommune ser etter en løsning for å hindre plasten i å komme på avveie. En løsning de har vedtatt, er at alle kommunale baner skal ha en skobørster tilgjengelig, slik at knottene kan børstes av skoen. Jeg mener de ser problemet, men ikke den riktige løsningen.

Min løsning er å se etter alternativer til plast. Det tok ikke lang tid før jeg fant noe interessant kalt korkgranulat. Korkgranulaten er laget av samme materie brukt i vinkork. Denne granulaten er 100% økologisk og 100% fornybar. Den setter seg ikke fast til sko, derfor blir ikke svinn av granulat noe stort problem.

Ifølge NRK Østfold har Torp IF fra Fredrikstad har byttet ut plast med kork. Dette har gitt positiv respons fra banens utnyttere. En annen egenskap korkgranulatet har er at den avkjøler om sommeren og varmer om vintereren.

Med tanke på innkjøp er plastgranulaten det billigste alternativet, men den kommer mye på avveie og vil gi mye minus i det totale regnskapet. Derfor er det - i det lange løp - billigere å kjøpe korkgranulat. Dette handler om, i tillegg til alle egenskapene den har, hvordan den vil påvirke økosystemet vårt.

Luna er funnet

En bilist oppdaget hunden i Grimseiddalen.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten